Σπεύδει η ΔΕΗ στο θέμα των αγροτικών φωτοβoλταϊκών, και εντός των ημερών θα  αποστείλλει μαζικά εκατοντάδες προσφορές σύνδεσης, ώστε μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον τα 2.000 από τα 6.000 συνολικά αιτήματα.

Ήδη μέχρι και την Τρίτη, 1.500 αγρότες πανελλαδικά είχαν λάβει προσφορές, τα έγγραφα δηλαδή που αφενός βεβαιώνουν ότι υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθεί η ενέργεια που θα παράγουν και αφετέρου αναφέρουν το ποσό που χρειάζεται να πληρωθεί για να γίνει η σύνδεση στο δίκτυο.

Στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστιοσελίδα energypress.gr  είναι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες, ο αριθμός των εγγράφων αυτών να φτάσει τα 2.000 (και τα 200 MW σε ισχύ, αφού πρόκειται για έργα των 100 kw), καλύπτοντας έτσι το 30% των αιτημάτων, ποσοστό που αφορά στις λεγόμενες «εύκολες» περιπτώσεις, στις γραμμές εκείνες δηλαδή που δεν έχουν πάνω τους εγκατεστημένα άλλα έργα ΑΠΕ.

Ακολουθεί η 2η πιο δύσκολη φάση…

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση, εκείνη που αφορά σε γραμμές «μέτριας δυσκολίας», όπου υπάρχει ήδη εγκατεστημένη μια κάποια ισχύ ΑΠΕ, και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο ως το καλοκαίρι με την τρίτη και πιο δύσκολη φάση, εκείνες δηλαδή τις περιοχές όπως για παράδειγμα η Βοιωτία, όπου τα δίκτυα δείχνουν κορεσμένα. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, κάποιες γραμμές στο Αγρίνιο, όπου έχουν υποβληθεί γύρω στα 90-95 αγροτικά αιτήματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 90-95 MW, και που προφανώς το δίκτυο δεν μπορεί να τα «σηκώσει» όλα. Σε κάθε περίπτωση και με αυτόν τον ρυθμό αποστολής των εγγράφων, δεν αποκλείεται μέχρι το καλοκαίρι, να έχουν ικανοποιηθεί άλλα 2.000 αιτήματα, καλύπτοντας έτσι τα 4.000 από τα συνολικά 6.000 που έχουν συσσωρευτεί.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι έχει εξανεμιστεί ο κίνδυνος για πολλούς από τους αγρότες να χάσουν τα 3.000-4.000 ευρώ που πλήρωσαν για να υποβάλλουν αίτημα. «Αλλά ο κίνδυνος αυτός θα είχε ελαχιστοποιηθεί αν είχε εισακουστεί εξαρχής το αίτημά μας για 1.500 το πολύ αιτήσεις, λόγω του κορεσμού πολλών δικτύων», είναι η άποψη πολλών στελεχών της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook