Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς Οινοστάφυλων ότι η προθεσμία για τη συμπλήρωση και υποβολή  των Δηλώσεων  Συγκομιδής  παρατείνεται μέχρι και την 15/1/2017 ( καταληκτική προθεσμία βάσει του κανονισμού 436/09).

Η Δήλωση Συγκομιδής είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009 , είτε οι παραγωγοί παραδίδουν την παραγωγή τους στα Οινοποιεία , είτε οινοποιούν για λογαριασμό τους .  

Οι Δηλώσεις Συγκομιδής υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς Οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr.

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής (15/1/2017), υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης από τους παραγωγούς του αντίγραφου της δήλωσης που ενέχει θέση βεβαίωσης κατάθεσης Δήλωσης Συγκομιδής.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική Δήλωση Συγκομιδής , οπότε και στο αντίστοιχο πεδίο θα συμπληρώνεται και το αίτιο που την προκάλεσε (π.χ ανωτέρα βία, μη συγκομιδή για οικονομικούς λόγους, ζημιά από παγετό, χαλάζι, περονόσπορο, καύσωνα και λοιποί λόγοι).

Επίσης μηδενική Δήλωση Συγκομιδής υποβάλλουν οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν μηδενική παραγωγή λόγω αναδιάρθρωσης του αμπελώνα τους .

Οι υπόχρεοι για Δηλώσεις Συγκομιδής που δεν υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές έως την παραπάνω ημερομηνία  αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων , Μειωμένη μοριοδότηση για τη χορήγηση Αδειών νέας Φύτευσης ). Η υπέρβαση της καταληκτικής ημερομηνίας που έχει οριστεί κατά 10 εργάσιμες ημέρες το μέγιστο, επισύρει αναλογική μείωση των καταβλητέων ποσών για την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο σε επιδοτούμενα προγράμματα, σε ποσοστό 1% για κάθε μέρα καθυστέρησης (άρθρο 18 Καν (ΕΚ) 436/2009).

Μετά την κατάθεση των Δηλώσεων Συγκομιδής και την επεξεργασία των στοιχείων τους , η υπηρεσία μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους .

Πληροφορίες   στο τηλέφωνο  2810-309203 – Αργυρίου Δούκας .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook