Με θέσεις που ναρκοθετούν εκ των προτέρων τη συναίνεση των δύο κοινοτήτων και εκτροχιάζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε όπως φαίνεται στη χθεσινή του συνάντηση με τον προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια ο Ντερβίς Ερογλου, παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Mega» του νησιού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζήτησε λιγότερες εξουσίες για την κεντρική κυβέρνηση και ουσιαστικά έκανε ένα μεγάλο βήμα πίσω από τα όσα είχε καταρχήν συμφωνήσει ο προκάτοχός του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον κ. Χριστόφια.

Οι προτάσεις του κ. Ερογλου μεταξύ άλλων προβλέπουν :

– Η θητεία του Ελληνοκύπριου προέδρου να είναι τέσσερα χρόνια έναντι ενός του Τουρκοκύπριου.

– Να μην υπάρχει εκτελεστικός πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αλλά η εξουσία να ασκείται από υπουργικό συμβούλιο. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητά να έχει τέσσερις υπουργούς και οκτώ η ελληνοκυπριακή, ενώ επιθυμεί να διατηρηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του αντιπροέδρου .

– Στα υπουργεία Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην είναι επικεφαλής άτομα, που προέρχονται από το ίδιο συνιστών κρατίδιο (π.χ μόνο από τους Ελληνοκυπρίους).

– Σε σχέση με την πρόταση του προέδρου Χριστόφια για σταθμισμένη ψήφο, ο κ. Έρογλου προτείνει, εάν ο λαός το επιθυμεί, να ισχύσει από τη δεύτερη πενταετία διακυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ήταν μια κάπως μακρά συζήτηση που αφορούσε το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή 5 Αυγούστου στο ίδιο πλαίσιο.

«Θα συνεχίσουμε από εκεί που έχουμε μείνει σήμερα και θα επικεντρωθούμε στη διακυβέρνηση και την κατανομή εξουσιών» είπε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών πως όσα λιγότερα λέγονται δημοσίως για το τί συμβαίνει στις συνομιλίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχουν κάποιο βαθμό επιτυχίας.

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διεξάγονται με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας» ανέφερε ο κ. Ντάουνερ. «Με αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε, «γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών σε αυτή την εντατικοποιημένη φάση, όσο γίνεται πιο εμπιστευτικό», σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook