Έως το 2013, και οι κοινοί θνητοί – όχι μόνο αστροναύτες – θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Διάστημα και να βιώσουν την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας. Με το εισιτήριο βέβαια να τιμάται περί τα 150.000 ευρώ, οι επιβάτες ανήκουν μεν στην κατηγορία των κοινών ανθρώπων, με καθόλου κοινά πορτοφόλια όμως. Μέχρι στιγμής, στη λίστα των άμεσα ενδιαφερομένων, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία Virgin Galactic (θυγατρική της Virgin) που θα διεξάγει τις διαστημικές πτήσεις, περιλαμβάνονται επιστήμονες, επιχειρηματίες και πλήθος καλλιτεχνών.

Και δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνοι που δεν λογαριάζουν το κόστος προκειμένου για δυόμισι ώρες να περιπλανηθούν στο Διάστημα. Σύμφωνα με Τα Νέα, ανάμεσα στους τουλάχιστον 450 που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και αρκετοί διάσημοι, όπως ο βρετανός κωμικός Ράσελ Μπραντ, η σταρ του τηλεοπτικού «Ντάλας» Βικτόρια Πρίνσιπαλ, ο αμερικανός σκηνοθέτης Μπράιαν Σίνγκερ, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Φιλίπ Σταρκ, οι ελληνοκύπριοι κατασκευαστές αδελφοί Κάντι (ιδιοκτήτες του ακριβότερου συγκροτήματος κατοικιών στον κόσμο, του One Hyde Park στο Λονδίνο) και ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ. Ο 59χρονος Αντριαν Ρέιναρντ, σχεδιαστής μηχανών αυτοκινήτων αγώνων ταχύτητας, ενθουσιάστηκε μάλιστα τόσο πολύ όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, ώστε πριν καν ανακοινωθεί επισήμως έστειλε στον ιδιοκτήτη της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον επιταγή για να κατοχυρώσει μια θέση.

Στην πραγματικότητα, οι εκλεκτοί επιβάτες – έξι σε κάθε πτήση και δύο κυβερνήτες – θα πετούν σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χλμ. πάνω από τη Γη. Στο Διάστημα θα βρίσκονται για 15 λεπτά, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν την έλλειψη της βαρύτητας όταν ο κυβερνήτης ανάψει το πράσινο φως: «Κυρίες και κύριοι, μπορείτε τώρα να λύσετε τις ζώνες σας και να… επιπλεύσετε στην καμπίνα».

Πέριξ των καθισμάτων θα υπάρχουν παντού φινιστρίνια, ώστε οι επιβάτες να μη χάσουν δευτερόλεπτο από τη μαγική θέα, η οποία, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές, είναι ανάλογη του τεράστιου ορίζοντα που απλώνεται μπροστά από τους αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Πριν ωστόσο όλα αυτά τα ομολογουμένως θαυμαστά γίνουν πραγματικότητα, οι επιβάτες θα πρέπει αφενός να υποβληθούν σε συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τριήμερη εκπαίδευση. Σε αυτήν περιλαμβάνεται και μία δοκιμαστική πτήση σε υποθετικές συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook