Μπορεί το ραδιόφωνο FM να μην είναι σήμερα όσο σημαντικό ήταν κάποτε, ωστόσο για πολλές χώρες στον κόσμο είναι ακόμη αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας. Το ίδιο όμως δεν φαίνεται να ισχύει στην Νορβηγία, η οποία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που απενεργοποιεί τις εκπομπές ραδιοφώνου FM.

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα, στις 11:11 τοπική ώρα, ώστε να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο. Το πρώτο μέρος που είδε να απενεργοποιούνται τα FM είναι το Bodø, μία πόλη στον βορά της χώρας. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Η Νορβηγία χρησιμοποιεί παράλληλα FM radio και Digital Audio Broadcastin ή DAB από το μακρινό 1995. Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας, πιστεύει ότι η υποστήριξη για το ραδιόφωνο FM είναι αρκετά δαπανηρή, ειδικά την στιγμή που πρέπει να στείλεις το σήμα σε έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων διασκορπισμένο στην ορεινή Νορβηγία.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι το DAB θα προσφέρει περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερη ποιότητα ήχου. Το DAB θα έχει 20 εθνικά κανάλια, σε σύγκριση με το FM που πρόσφερε μόνο 5. Οι τοπικοί σταθμοί ωστόσο, θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπέμπουν σε αναλογικό σήμα, εφόσον το επιθυμούν.

Παρόλο που το DAB είναι το μέλλον, η κάτοικοι της Νορβηγίας δεν είναι ευχαριστημένοι με την κίνηση αυτή της Κυβέρνησης. ΤΟ 66% αντιτίθεται στην επιλογή αυτή ενώ μόνο το 17% συμφωνεί.

techblog.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook