Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κέρκυρα, όπως αναφέρεται σε άρθρο του \”Βήματος\”, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα. Κάλεσμα για επαγρύπνηση προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους κατοίκους της Κέρκυρας και των Ιονίων Νησιών απηύθυνε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, αμέσως μετά από το τέλος της ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Για εμπρησμό μιλούν τόσο ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και ο δήμαρχος Κέρκυρας.

Ο κ. Οθωνας είπε χαρακτηριστικά, ότι «υπάρχει σωρεία ενδείξεων πως εξελίσσεται προσπάθεια, μεμονωμένη, ή, μη, βάση σχεδίου, ή χωρίς σχέδιο» και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρίσκονται όλοι σε επαγρύπνηση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ανάλογων συμβάντων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι, στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, το τελευταίο διάστημα, συμβαίνει στατιστικά ασυνήθιστος αριθμός πυρκαγιών, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά.

Αναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα» έκανε λόγο για ακόμη μεγαλύτερη επόπτευση στις ευαίσθητες περιοχές, για προγράμματα αναδάσωσης και για αντιπλημμυρικά έργα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης είπε ότι θα έχει συναντήσεις το πρωί της Τετάρτης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει απολογισμός του τρόπου λειτουργίας τους, και τόνισε, ότι στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος, υπογράμμισε ότι εάν χρειαστεί, με το πρώτο φως της ημέρας, θα διατεθούν και άλλα εναέρια μέσα για το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο έφτασε στην Κέρκυρα με τη βουλευτή του Πα.Σο.Κ., Α. Γκερέκου και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος στις 02.00 τα ξημερώματα με C-130.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε την εικόνα του χάρτη των πυρκαγιών και είπε ότι είναι πιθανόν να πρόκειται για σχέδιο εμπρηστών.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο νησί.

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, ενώ δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτοι καπνοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταγραφές ζημιών, στάχτη έχει γίνει το πευκοδάσος στην περιοχή Κομπίτσι.

Στην Κέρκυρα έχουν φτάσει πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία. Από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν ξανά και εναέριες δυνάμεις (δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα).

Η αστυνομία, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές υπόπτων, ενώ παράλληλα, ζητούν και τη συνδρομή των κατοίκων στις φλεγόμενες περιοχές προκειμένου να συλληφθούν οι εμπρηστές.

Στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής προσήχθη και ανακρίνεται ένας 60χρονος ο οποίος, σε ελέγχους που κάνουν σε όλες τις οδικές αρτηρίες οι αστυνομικοί, βρέθηκε να έχει στην μοτοσικλέτα του δοχείο με βενζίνη και στουπί.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί που κάνουν ελέγχους σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς για ύποπτα αυτοκίνητα ή μηχανάκια προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, ενώ στο χωριό Κυνοπιάστες, κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, εντόπισαν ένα μασούρι με σπίρτα.

Περιοδεία κυβερνητικού κλιμακίουη εξέλιξη στα πύρινα μέτωπα

Στα χωριά της Κέρκυρας, που κινδύνευσαν από τις φλόγες της πυρκαγιάς, που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο νησί, περιοδεύουν από το πρωί μέλη κυβερνητικού κλιμακίου μαζί με τη βουλευτή Άντζελα Γκερέκου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και ενημερώνονται από κατοίκους και αξιωματικούς της πυροσβεστικής για τα πύρινα μέτωπα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, άρχισαν να επιχειρούν και πάλι στα μέτωπα της φωτιάς τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα- 4 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 2 ελικόπτερα- σε συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις, που ξεπερνούν τα 30 οχήματα και τους 200 πυροσβέστες.

Όπως τόνισαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, κατά τη σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο, που έγινε τα ξημερώματα στην Περιφέρεια, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες και την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης να ενισχύσει το νησί με 8 εναέρια μέσα, των οποίων η συμβολή αποδείχτηκε καθοριστική.

Αυτή την ώρα, η φωτιά βρίσκεται υπό έλεγχο σε όλα τα μέτωπα, όμως τα αεροπλάνα και τα 2 ελικόπτερα συνεχίζουν να κάνουν ρίψεις σε δύσβατες πλαγιές για να σβήσουν και την τελευταία εστία, πάνω από τα χωριά Λάκωνες, Αλειματάδες και Βίστωνας, όπου η φωτιά έχει καταστρέψει περισσότερα από 1.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook