Αναξιοποίητη παραμένει η ακίνητη περιουσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τη στιγμή που το ασφαλιστικό ταμείο κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών, εάν δεν καταφέρει να δανειστεί άμεσα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το capital.gr. Η αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου του παραμένει «προγραμματική εξαγγελία», με το ίδρυμα να αναζητεί σύμβουλο παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων από τον Απρίλιο του 2011.

Ωστόσο, η διαδικασία επιλογής συμβούλων -την οποία έχει αναλάβει η Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης (ΕΔΕΚΤ)- δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Σεπτέμβριο.

Κενό γράμμα

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΙΚΑ που βγαίνει στην αγορά για δανεισμό είχε καταφέρει να μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό το 2006. Τότε για πρώτη φορά ξεκινούσε το πρόγραμμα αξιοποίησης των ακινήτων του επιφάνειας 122 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Ως φαίνεται το πρόγραμμα εκείνο δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα ή τουλάχιστον δεν κατάφερε να αποτρέψει το σημερινό οικονομικό ναυάγιο του ιδρύματος.

Με την αξιοποίηση του real estate του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αποτελεί κενό γράμμα, δεν προκαλεί απορία που ο οργανισμός πληρώνει σήμερα 37 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για ενοίκια. Και αυτό όταν το 20% των ακινήτων του ιδρύματος παραμένει αναξιοποίητο ή ρημάζει.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ΙΚΑ εισπράττει από μισθώματα περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, έχοντας καταφέρει να διαχειριστεί «επικερδώς» το 30% του χαρτοφυλακίου του. Ταυτόχρονα, ένα στα δύο ακίνητα χρησιμοποιούνται για την ιδιοστέγαση των υπηρεσιών του ταμείου.

Εδώ και πολλούς μήνες το ΙΚΑ αναζητεί υποψήφιους επενδυτές για 14 ακίνητα, ωστόσο για την ώρα το ενδιαφέρον είναι ανύπαρκτο.

Ρημάζουν

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ακινήτων (έγινε λόγος σχετικά προ ημερών στη Βουλή) που σήμερα χρήζουν… ανακαίνισης;

– Κτήριο στην οδό Πειραιώς 21, αξίας 12.000.000 ευρώ (βάσει προγενέστερων στοιχείων), για το οποίο το Δημόσιο πλήρωνε μέχρι πρότινος 250.000 ευρώ για υπηρεσίες φύλαξης, έχει σήμερα μετατραπεί σε ερείπιο.

-Οικόπεδο στην οδό Ιπποκράτους αξίας 2.000.000 (βάσει προγενέστερων στοιχείων) παραμένει αναξιοποίητο και χρησιμοποιούνταν ως… πάρκινγκ.

-Οικόπεδο στην Κηφισιά που βάσει της τελευταίας εκτίμησης αποτιμάται έναντι 22 εκατ. ευρώ, έχει μετατραπεί σήμερα σε… δασική έκταση.

-Οικόπεδο στην Γλυφάδα έχει καταπατηθεί και έχει μετατραπεί σε… ουζερί, την στιγμή που το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταβάλλει για το υποκατάστημά του στη Γλυφάδα 65.000 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Οι σχεδιασμοί πάντως, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπουν τη χρησιμοποίηση των ακινήτων για ιδιοστέγαση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ ταμείων αλλά και ιδιωτών και την εκποίησή τους.

Τα 14 προς αξιοποίηση ακίνητα του ΙΚΑ

1) Οικόπεδα Ερυθραίας – Θέση Καστρί (οδός: Αγίων Σαράντα).

2) Οικόπεδο ΚΑΤ Κηφισιάς (οδός: Λεωφόρος Αθηνών).

3) Οικόπεδα περιοχή Παλήγιαννη Κηφισιάς (οδοί: Χ. Τρικούπη, Π. Μπακογιάννη, Θήρας).

4) Οικόπεδο Αγίας Παρασκευής (οδός: Μεσογείων 453).

5) Κεντρικό οικόπεδο Πειραιά – (οδοί: Ε. Αντιστάσεως, Φίλωνος, Κ.

Δημητρίου).

6) Ακίνητο Σταθμός Λαρίσης (οδός: Φιλαδέλφειας 4).

7) Κτίριο κέντρο Αθήνας (οδός: Πανεπιστήμιου 46).

8) Κτίριο κέντρο Αθήνας (οδός: Βουλής 6).

9) Κτίριο κέντροΑθήνας (οδός: Αξαρλιάν 7).

10) Κτίριο κέντρο Αθήνας (οδός: Πειραιώς 64).

11) Αποθήκες Ρέντη (οδός: Πειραιώς 167).

12) Οικόπεδα κέντρο Αθήνας (οδοί: Σουλίου & Μπενάκη).

13) Διατηρητέα (Παράρτημα Α).

14) Ακίνητο Πειραιάς (οδοί: Παπαστράτου, Δαφνίου, Γραβιάς).


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook