Βαρύς είναι ο «λογαριασμός» για τους νέους ασφαλισμένους που είναι μισθωτοί και έχουν παράλληλα και δελτίο παροχής υπηρεσιών καθώς όσοι εργαζόμενοι είναι στην παράλληλη απασχόληση- δηλαδή είναι μισθωτοί αλλά κόβουν και «μπλοκάκι»- θα πληρώνουν το σύνολο της εισφοράς του 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα από πόσους εργοδότες έχουν.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδα «Έθνος», η ευνοϊκή διάταξη του πρόσφατου νόμου- που προβλέπει όσοι έχουν μπλοκάκι να ασφαλίζονται ως μισθωτοί και να μοιράζονται το βάρος των εισφορών με τους εργοδότες τους- ισχύει μόνο για τους αυστηρά ελευθεροεπαγγελματίες που προέρχονται από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και εργάζονται με μπλοκάκι σε 1-2 εργοδότες. Αυτοί κατά κανόνα ευνοούνται ενώ η διάταξη δεν αφορά μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι, όπως εξηγεί η εφημερίδα, οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών, που η απαλλαγή τους από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καταργείται. Αντίθετα «ευνοούνται»- τουλάχιστον ως προς το γράμμα του νόμου- οι αυστηρά ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν εισόδημα με μπλοκάκι από 1-2 εργοδότες- αν δηλαδή ο εργοδότης δεν μεταβιβάσει σε αυτούς το κόστος της εισφοράς στις αποδοχές τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook