Τα ταξίδια αποτελούν αγαπημένη δραστηριότητα όλων. Ιδίως εκείνων που έχουν την δυνατότητα να τα πραγματοποιούν, και μάλιστα σε συχνά διαστήματα. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος τους που για αρκετούς δεν είναι ιδιαιτέρως αγαπητό, περισσότερο τρομακτικό θα έλεγε κανείς.

Αυτό δεν είναι άλλο από τις πτήσεις. Ο συγκεκριμένος φόβος δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους, ούτε και έχει την ίδια πηγή. Τι γίνεται, ωστόσο, όταν πρέπει να πετάξετε; Ακολουθήστε τις παρακάτω έξυπνες συμβουλές και θα δείτε ότι είναι αρκετά εύκολο να ξεπεράσετε τους φόβους σας. Αρκεί να το θελήσετε και να το προσπαθήσετε.

Πριν το ταξίδι σας

  • Γνωρίζετε τι σας περιμένει. Για αρκετούς φοβισμένους επιβάτες λειτουργεί “σωτήρια” το αν γνωρίζουν κάποια από τα βασικά στοιχεία που αφορούν στα αεροπλάνα. Για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει ιδιαιτέρως το γεγονός αν ενημερωθείτε για το τι φταίει συνήθως για τις μικρές αναταράξεις, τι είναι οι δυνατοί ήχοι που συνοδεύουν την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου κ.α.
  • Εξοικειωθείτε με το αεροπλάνο. Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο, αλλά ένα οικείο περιβάλλον μοιάζει πάντα πιο ευχάριστο και όχι τρομακτικό.
  • Προτιμήστε μια θέση στο διάδρομο. Με την δυνατότητα να μπορείτε να επιλέξετε την θέση της αρεσκείας σας ζητήστε μία δίπλα στο διάδρομο, ειδικά όσοι έχετε κλειστοφοβικά θέματα. Εάν νιώσετε ότι πνίγεστε από τους γύρω σας μπορείτε να σηκωθείτε άμεσα και να κάνετε μια βόλτα στο διάδρομο για να νιώσετε λίγο καλύτερα. Επίσης, θα είστε πιο μακριά από το παράθυρο και έτσι δεν θα έχετε εικόνα του τι συμβαίνει… από κάτω. Πόσο μάλλον όσοι δεν τα πηγαίνετε και πολύ καλά με τα ύψη.
  • Αποφύγετε τα media. Και όχι μόνο τις ειδήσεις που αφορούν σε αεροπορικά δυστυχήματα, αλλά και την παρακολούθηση εκπομπών ή ταινιών που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα. Έχετε υπόψη ότι στην πλειοψηφία τους οι πτήσεις φτάνουν κανονικά στον προορισμό τους και ότι αυτό που βλέπετε στην τηλεόραση είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
  • Έχετε θετική σκέψη. Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι σας είναι πολύ εύκολο να σας κυριεύσει το άγχος, αν το αφήσετε. Αντιθέτως, προτιμήστε να κάνετε όμορφες και θετικές σκέψεις όπως όλα εκείνα τα διασκεδαστικά πράγματα που θα κάνετε μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.

Κατά την διάρκεια της πτήσης

  • Ακούστε μουσική. Έχετε μαζί σας κάποιο tablet, smartphone ή mp4 με μουσική που βοηθάει το μυαλό σας να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί από οποιαδήποτε αρνητική σκέψη.
  • Διαβάστε ή παρακολουθήστε κάτι διασκεδαστικό. Έχετε μαζί σας ένα περιοδικό ή κάποιο βιβλίο, επιλέξτε στο σύστημα ψυχαγωγίας μία κωμωδία ή εφοδιάστε το laptop ή το tablet σας με κάποια από τις αγαπημένες σας σειρές.
  • Ανοίξτε τον αέρα πάνω από την θέση σας. Προβείτε στην συγκεκριμένη κίνηση με το που επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο. Η αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας θα σας δημιουργήσει ένα ευχάριστο συναίσθημα, κάνοντάς σας να νιώθετε λιγότερο κλειστοφοβικοί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook