Νέα παράταση παίρνει το άνοιγμα της εφαρμογής για την αίτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Το άνοιγμα της εφαρμογής περιμένουν από την αρχή του χρόνου περίπου 250.000 οικογένειες σε όλη την χώρα οι οποίες διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το πρόβλημα που υπάρχει και εξετάζεται η λύση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας και του δήμους είναι η κάλυψη όσων δικαιούνται το ΚΕΑ για όσο καιρό καθυστερήσει η υποβολή των αιτήσεων με δεδομένο ότι το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από τον επόμενο μήνα από αυτόν που έγινε η αίτηση για την χορήγησή του.

Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο εργασίας επεξεργάζεται ήδη την επέκταση κατά ένα μήνα στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης για να στηριχθούν οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, κατά το μήνα Ιανουάριο.

Οι αιτήσεις για την είσπραξη του επιδόματος θα πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr, μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Αίτηση θα πρέπει να κάνουν και οι παλαιοί δικαιούχοι. Τα βήματα είναι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα όπως και η τελική απάντηση.

Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως, είτε όχι. Δεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει το συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο.

Οι βασικές πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συλλέξουν πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης είναι:

-Αριθμός ΑΜΚΑ

-ΑΦΜ

-Πληροφορίες για το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία

-Απόδειξη διαμονής

-Αριθμός τραπεζικού λογαριασμού

-Για τα φιλοξενούμενα μέλη, ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και πληροφορίες για το εισόδημα

Ο θεσμός αφορά πολίτες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και θα λάβουν:

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 200 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, επιπλέον 100 ευρώ τον μήνα.
Για κάθε ανήλικο μέλος, προσαύξηση του ποσού κατά 50 ευρώ κάθε μήνα.
Επιπλέον το ΚΕΑ συνδέεται με σειρά από κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφαλίστων, η παροχή σχολικών γευμάτων, η παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης και η ένταξη στα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

Η εισοδηματική ενίσχυση θα καταβάλλεται μηνιαίως στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Από το συνολικό ποσό, στόχος των υπηρεσιών πρόνοιας είναι το 50% να δαπανάται αποκλειστικά μέσω προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας, ενώ για το υπόλοιπο 50% να υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης, μέσω τραπεζικού συστήματος ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας από ΑΤΜ.

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση για συμμετοχή στο ΚΕΑ γίνεται από το μέλος του νοικοκυριού το οποίο υπέβαλε την πλέον πρόσφατη φορολογική δήλωση ή από τον/τη σύζυγό του:

– Είτε απευθείας από τον αιτούντα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.keaprogram.gr.
– Είτε μέσω των Δήμων ή το ΚΕΠ του προγράμματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook