Συνορεύει με τρεις νομούς και… δύο χώρες, καθώς βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Φλώρινα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού στη Δυτική Μακεδονία, γειτνιάζει με τους νομούς Πέλλας, Καστοριάς και Κοζάνης και βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την πΓΔΜ.

Το κλίμα της είναι το ψυχρότερο της Ελλάδας τόσο λόγω της θέσης της όσο λόγω και του υψόμετρου: Χτισμένη στα 650 μέτρα περιβάλλεται από μεγάλους ορεινούς όγκους όπως το Καϊμακτσαλάν, τον Βαρνούντα και το Βίτσι. Σύμφωνα με τη Wikipedia, στην πόλη έχει καταγραφεί χαμηλότερη θερμοκρασία στους 32 βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ωστόσο η πόλη είναι πανέμορφη όλο το χρόνο, με τη φύση να αλλάζει χρώματα στην παλέτα των εποχών και να γοητεύει με τις εναλλαγές της.

Η Φλώρινα απέχει 159 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 571 χλμ. από την Αθήνα αλλά χωρίς αμφιβολία αξίζει να διανύσει κανείς αυτή την απόσταση. Η θέση της, το τοπίο αλλά και η ξεχωριστή αρχιτεκτονική στην ίδια την πόλη μεταφέρουν τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στη μακραίωνη ιστορία της. Οι όχθες του ποταμού Σακουλέβα, που περνά από την πόλη, κοσμούνται από νεοκλασικά αρχοντικά και η καθηλωτική ατμόσφαιρα της πόλης αποτυπώθηκε πολλές φορές σε ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Οι περιπατητές δεν παραλείπουν μια βόλτα στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της ελληνιστικής πόλης. Απολαυστικές οι διαδρομές μέσα στο δάσος του, απολαυστική και η θέα από την κορυφή του.

Ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της πόλης και την πολιτιστική ταυτότητά της και στα πολλά μουσεία της, μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Λαογραφικό αλλά και την Πινακοθήκη της. Η περιοχή αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου ενώ σε απόσταση 45 χιλιομέτρων βρίσκεται ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, ακόμα ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook