Το θέμα της αποξήλωσης ή της διατήρησης του δρόμου που συνδέει δύο σημαντικές παραλιακές περιοχές του Δήμου Χανίων έχει προγραμματισθεί να συζητηθεί το πρωί της Τρίτης στα Δικαστήρια των Χανίων.

Θα συνεκδικαστούν δύο προσφυγές. Εκείνη ενός πολίτη  που ζητά την εφαρμογή  της δικαστικής απόφασης για αποξήλωση του δρόμου και εκείνη του Δήμου Χανίων που ζητά την διατήρηση του δρόμου.

Πρόκειται για το θέμα του παραλιακού δρόμου που συνδέει την παραλία της Χρυσής Ακτής με τις παραλίες  των Αγίων Αποστόλων,  δρόμος  ο οποίος – μετά από παρέμβαση πολίτη – κρίθηκε ως παράνομος και διατάχτηκε η αποξήλωση του.

Πράγματι ο δρόμος αυτός είχε δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια προκειμένου να λειτουργήσει ως παράκαμψη για τα οχήματα όταν ο τότε ΟΑΔΥΚ υλοποιούσε έργο αποχέτευσης στην παλαιά εθνική οδό. Με τα χρόνια ο δρόμος έγινε απαραίτητος καθώς συνδέει τις δύο τουριστικές περιοχές και επιπλέον χρησιμοποιείται και από την δημόσια συγκοινωνία.

Όμως φαίνεται πως από πλευράς της αυτοδιοίκησης δεν σκέφτηκαν ότι ο δρόμος έπρεπε να νομιμοποιηθεί και έτσι όταν – μετά από παρέμβαση πολίτη στην Κτηματική Υπηρεσία – εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την αποξήλωσή του και δόθηκαν τον Ιούλιο του 2016 οι σχετικές εντολές το θέμα έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία».

Μετά από ασφαλιστικά μέτρα  που υπέβαλε η  ΔΕΥΑΧ – η οποία έχει εγκαταστήσει κάτω από τον δρόμο αγωγούς λυμάτων και αποχέτευσης που εξυπηρετούν σπίτια και ξενοδοχεία – το Δικαστήριο ανέστειλε την αποξήλωση του δρόμου μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Όμως ο ιδιώτης που είχε κάνει και την αρχική προσφυγή κατέθεσε νέα προσφυγή κατά της ΔΕΥΑΧ και της εταιρείας που είχε κατασκευάσει τον δρόμο και έπρεπε να τον αποξηλώσει.

Επιπλέον και ο Δήμος Χανίων κατέθεσε προσφυγή ζητώντας την διατήρηση του δρόμου ως άκρως απαραίτητου για την περιοχή.

Και οι δύο αυτές προσφυγές έχει προγραμματισθεί να συζητηθούν μαζί, το πρωί της Τρίτης  στα Δικαστήρια των Χανίων με την συμμετοχή και πολλών φορέων που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση. 

Για το θέμα εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση και ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων «Κύδων»:

“Με την παρούσα δήλωση ο Σύλλογος Τουριστικών Καταλυμάτων «Κύδων», ο οποίος εκπροσωπεί 165 επιχειρήσεις, επιθυμεί να εκφράσει την αντίθεσή του στη σκοπούμενη διάσπαση της περιοχής Χρυσής Ακτής – Αγίων Αποστόλων με την επιχειρούμενη αποξήλωση της συνέχειας της οδού Δασκαλογιάννη επί της οδού Αγίων Αποστόλων (βλ. κόκκινη διαγράμμιση στον χάρτη). Σημειώνεται ότι το προς αποξήλωση τμήμα της οδού λειτουργεί ως ασφάλτινο τις τελευταίες δεκαετίες και ως χωμάτινο πολύ προγενέστερα.

Το υφιστάμενο ενιαίο σύστημα των οδών Δασκαλογιάννη – Αγίων Αποστόλων – Νεάρχου, το οποίο περιβάλλει τον τοπικό ορεινό όγκο, αποτελεί τη βασική αρτηρία σύνδεσης της περιοχής με την παλαιά εθνική οδό. Η περιοχή φιλοξενεί πυκνές αστικές, τουριστικές, αθλητικές και περιηγητικές χρήσεις καθημερινά, ενώ ιδιαιτέρως ο ορεινός πολεοδομικός ιστός της χαρακτηρίζεται από άναρχο και θεμελιωδώς ανεπαρκές οδικό δίκτυο.

Ενδεχόμενη διάσπαση του δικτύου με αποξήλωση της εν λόγω οδού, εγείρει πρωτίστως κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και της περιοχής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για μαζική έξοδο, ενώ δυσχεραίνεται η πρόσβαση οχημάτων έκτακτης ανάγκης όπως νοσοκομειακά και πυροσβεστικά. Επίσης, υποβαθμίζεται δραστικά η λειτουργικότητα της περιοχής, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία κατοίκων και επισκεπτών και την αποκομιδή απορριμμάτων, διακόπτοντας τη γραμμή του αστικού λεωφορείου και δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρεση στους κόμβους Χρυσής Ακτής και Αγίων Αποστόλων.

Εκτιμούμε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από σύγχρονες, σχεδιασμένες παρεμβάσεις, για υποδομές οι οποίες προωθούν τη λειτουργικότητα της περιοχής, την ασφάλεια των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος, συνεκτιμώντας το ιδιωτικό με το δημόσιο συμφέρον.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook