Η συνεννόηση και συστράτευση  των πολιτικών δυνάμεων για την χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της χώρας και την έξοδο της χώρας από την κρίση με την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής.

Αυτή είναι η βασική αρχή της πρότασης εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών, η οποία θα παρουσιασθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στις 6:30 μμ στο ΕΒΕΧ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο Χανίων, το τμ. Δυτ. Κρήτης του ΤΕΕ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Μελετών.

Όπως είπε σήμερα στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που θα διοργανώσει το Επιμελητήριο.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του τμ.Δυτ. Κρήτης του ΤΕΕ Λευτέρης Κοπάσης χαρακτήρισε ως σοβαρή και διαχρονική την πρόταση του Ινστιτούτου.

 

Για την ουσία της πρότασης εθνικής στρατηγικής μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Σήφης Βαλυράκης, τονίζοντας πως 

«Στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει συστράτευση όλων για να ξεπεράσουμε την κρίση με την χάραξη εθνικής στρατηγικής»

Ο κ.Βαλυράκης επεσήμανε  πως η πρόταση έχει συζητηθεί στην Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Αποτελεί ένα πολιτικό πλαίσιο συνεννόησης ευρύτερα αποδεκτό από κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετείχαν στην διαμόρφωσή της.

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ελλάδος συνέπεσε με μια παγκόσμια οικονομική κρίση, την αποδυνάμωση της ΕΕ και με ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ανέφερε ο κ. Βαλυράκης τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θέμα «Εθνικής κυριαρχίας» καθώς οι δανειστές της δεν της επιτρέπουν να οργανώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Επίσης επεσήμανε ότι όπως υπάρχει σήμερα εθνική συνεννόηση για το Κυπριακό, το ίδιο πρέπει να γίνει και με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την βιωσιμότητα του χρέους.

 

Σε ότι αφορά στις προϋποθέσεις – προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση μεταξύ άλλων αναγκαίες είναι η πολιτική σταθερότητα, ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και επενδύσεις.

 

Να σημειωθεί πως η πρόταση «Εθνικής Στρατηγικής» του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών που θα τεθεί προς δημόσια συζήτηση στην εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής στο ΕΒΕΧ, διαθέτει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και στόχος είναι να εκφραστεί από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα η κοινωνική απαίτηση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε ενιαίο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.

Η πρόταση Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΙΜΜ 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook