Συνελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, που επιβεβαίωσαν οι τουρκικές αρχές ο ένοπλος δράστης της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Reina, ο οποίος άφησε πίσω του 39 νεκρούς το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Ο υπήκοος Ουζμπεκιστάν, Αμπντουλκαντίρ Μασαριποφ, συνελήφθη σε σπίτι φίλου του στη συνοικία Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας αργά τη Δευτέρα. Ο δράστης βρισκόταν στο συγκεκριμένο οίκημα από την επομένη της επίθεσης.

Ο δράστης της επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε μαζί με τον τετράχρονο γιο του σε ένα διαμέρισμα στην συνοικία Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο Μασαρίποφ παραδέχθηκε ότι ήταν εκείνος που είχε διαφύγει από τη μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα, σε συγκρότημα κατοικιών, μαζί με τον 4χρονο γιο του. Η αστυνομία είχε αποκλείσει την περιοχή, αλλά εκείνος κατάφερε να διαφύγει, λίγο πριν την εισβολή στις κατοικίες, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν δεκάδες άτομα.

Μαζί του συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι οι γυναίκες ήταν από τη Σομαλία, τη Σενεγάλη και την Αίγυπτο ενώ ο άνδρας ήταν από το Κιργιστάν.

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου Αναντολού η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν ότι τις τρεις γυναίκες τις χρησιμοποιούσε ο Ουζμπέκος τρομοκράτης προκειμένου να τον προμηθεύουν τα απαραίτητα αλλά και να μην τραβάνε την προσοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Για την επίθεση στο Reina είχε αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Ο δράστης της επίθεσης με 39 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης την παραμονή της πρωτοχρονιάς είναι ένας Ουζμπέκος τζιχαντιστής και μέλος του Ισλαμικού Κράτους.

Υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του δράστη με δημοσιεύματα να αναφέρουν αρχικά ότι ήταν Κιργίζιος και στη συνέχεια Ουιγούρος από την Κίνα.

Αλλά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της τουρκικής αστυνομίας τελικά ταυτοποίησαν τον δράστη και πρόκειται για έναν 34χρονο Ουζμπέκο, ο οποίος ανήκει στον πυρήνα της Κεντρικής Ασίας του ΙSIS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους κόλπους της οργάνωσης ο δράστης είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Εμπού Μοχάμεντ Χορασάνι.

Ο άνθρωπος αυτός εισέβαλε στο νυχτερινό κέντρο Reina της Κωνσταντινούπολης μόλις 75 λεπτά μετά την έλευση του 2017 και άνοιξε πυρ αδιακρίτως σκοτώνοντας 27 ξένους και 12 Τούρκους που διασκέδαζαν στο κλαμπ.

Το Ουζμπεκιστάν διεξάγει μία σκληρή εκστρατεία καταστολής ενάντια στους ακραίους ισλαμιστές. Περισσότεροι από 500 Ουζμπέκοι φέρεται ότι είναι ενταγμένοι στις τάξεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Κεντρική Ασία, περιλαμβανομένων του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν, καθώς και από τις μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας, το Νταγκεστάν και την Τσετσενία, πιστεύεται ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις αυτοκτονίας με 47 νεκρούς στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook