Τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας του χιονιά που έπληξε σχεδόν το σύνολο της χώρας, γίνεται λόγος για το αλάτι, τις αλατιέρες, το αλάτι που πάγωσε στις αλατιέρες, την ανεπάρκεια των δήμων σε αλάτι κ.ο.κ.

Έχετε ωστόσο αναρωτηθεί, γιατί χρησιμοποιούμε αλάτι για το λιώσιμο των πάγων, γιατί ρίχνουμε αλάτι στους δρόμους; Το αλάτι, σύμφωνα με το science.howstuffworks.com, μειώνει το σημείο πήξης / τήξης του νερού, έτσι η ιδέα είναι να επωφεληθούμε από το χαμηλότερο σημείο τήξης.

Ο πάγος σχηματίζεται όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει στους 0 βαθμούς Κελσίου. Όταν κάποιος ρίξει αλάτι στον πάγο, αυτή η θερμοκρασία πέφτει: Αυτό σημαίνει ότι το αλάτι διαλύεται εντός του υγρού νερού στον πάγο και χαμηλώνει το σημείο ψύξης του.

Αν σκορπίσουμε αλάτι, κάποια μόρια νερού αντικαθίστανται από τα μόρια του αλατιού. Έτσι λιγότερα μόρια νερού μετατρέπονται σε πάγο και η διαδικασία επιβραδύνεται. Ενώ ο βαθμός πήξης μειώνεται, ο βαθμός τήξης παραμένει αμετάβλητος και ο πάγος λιώνει.Το αλάτι κατεβάζει το σημείο τήξης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook