Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέτα-Καρέτα.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγών, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν για την έλλειψη σχεδιασμού προστασίας του είδους, το οποίο κολυμπά περίπου 180 χρόνια στις θάλασσες του πλανήτη, αναπαράγεται στις παραλίες του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσσαράς και σήμερα απειλείται με εξαφάνιση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για το ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν και ποιες πολιτικές προωθούν για την διάσωση της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

\”Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα, που κολυμπούν στα νερά του πλανήτη μας περίπου 180 εκατομμύρια χρόνια και αναπαράγονται κυρίως στις βόρειες ακτές του Ρεθύμνου και των Χανίων αλλά και στον κόλπο της Μεσσαράς, σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση.
Αιτία η ελλιπής οργάνωση και η έλλειψη σχεδιασμού για την προστασία του είδους, το οποίο ωστόσο ως χώρα, το προβάλουμε ως στοιχείο προσέλκυσης επισκεπτών.

Σήμερα στις βόρειες αλλά και στις νότιες ακτές της Κρήτης και κυρίως στις περιοχές όπου εναποθέτουν τα αυγά τους οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα-Καρέτα, δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό ζήτημα για το μέλλον του είδους.

Ειδικότερα, τα φώτα από τις παρακείμενες επιχειρήσεις αλλά και το δημοτικό φωτισμό, οι χιλιάδες ξαπλώστρες, οι ομπρέλες και τα άλλα μέσα αναψυχής, έτσι όπως άναρχα αναπτύσσονται στις παραλίες ωοτοκίας, προκαλούν το θάνατο στις χελώνες, κυρίως δε στα νεογέννητα τους, που αποπροσανατολίζονται, χάνουν το δρόμο τους και πεθαίνουν, είτε από εξάντληση ψάχνοντας το νερό είτε από τον ήλιο καθώς τα βρίσκει χωρίς την προστασία της θάλασσας το πρωινό φως.

Αντίστοιχα, τα σκάφη και κυρίως τα αλιευτικά, που πλέουν ανοιχτά του πελάγους, αν και θα έπρεπε να λαμβάνουν μέτρα προστασίας των χελωνών, όχι μόνο δεν το πράττουν αλλά πολλές φορές διαπιστώνεται, ότι σκοπίμως εμβολίζουν τις θαλάσσιες χελώνες, αφού πολλοί αλιείς πιστεύουν, ότι προκαλούν ζημιά στα δίχτυα τους, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών Καρέτα – Καρέτα πριν ακόμα φτάσουν στην ακτή για να αφήσουν τα αυγά τους.

Οι εικόνες αυτές είναι συγκλονιστικές και καταγράφονται καθημερινά από την οργάνωση «Αρχέλων», τη μοναδική που ασχολείται με την προστασία των Καρέτα-Καρέτα.

Διαπιστώνεται λοιπόν αδιαφορία και αμέλεια από την Ελληνική πολιτεία, που έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση του πληθυσμού του είδους και σαφώς την διαμόρφωση αρνητικής εικόνα για την χώρα μας και το τουρισμό μας.

Κατόπιν των παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν και ποιες πολιτικές προωθούν για την διάσωση της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook