Η Ουκρανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας τη Ρωσία ότι «στηρίζει την τρομοκρατία» στις ανατολικές περιοχές της χώρας και ζητά την καταβολή αποζημιώσεων για την κατάρριψη του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH17 και για τους βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων πολιτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο τόνισε ότι η Ρωσία θα πρέπει «να πληρώσει το τίμημα της επιθετικότητάς της» υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο εδώ και τρία χρόνια».

Τον Μάρτιο του 2014 η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας, μετά από δημοψήφισμα το οποίο χαρακτηρίστηκε παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση. Η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι στηρίζει με στρατιωτικά μέσα τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην περιοχή του Ντονμπάς, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει.

Για την Ουκρανία, η Ρωσία παρενέβη στις ουκρανικές υποθέσεις «σε επικίνδυνο επίπεδο» και κατά συνέπεια παραβίασε τις αρχές των διεθνών συνθηκών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, παρέχοντας πόρους σε ένοπλες οργανώσεις.

Μεταξύ των «τρομοκρατικών ενεργειών που διέπραξαν οι σύμμαχοι» της Μόσχας αναφέρονται τα πυρά πυροβολικού εναντίον αμάχων, οι βομβαρδισμοί και η κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ. Το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε ενώ πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί πολίτες.

Στην Κριμαία, το Κίεβο θεωρεί ότι η Ρωσία παραβιάζει τη διεθνή συνθήκη για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων γιατί κακομεταχειρίζεται συστηματικά τους Τάταρους. Η Ουκρανία ζητά από τους δικαστές να καταδικάσουν τη Ρωσία στην καταβολή αποζημιώσεων για την κατάρριψη του Μπόινγκ 777 και να την υποχρεώσουν να σταματήσει «τη μεταφορά χρημάτων, όπλων, οχημάτων, υλικού (…) ή προσωπικού» σε οργανώσεις που επιδίδονται σε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook