Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επίσκεψη του Γυμνασίου Γαζίου στο Μόναχο από 16 έως 21/11/2016 στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+, δράση ΚΑ2  με τίτλο: OMNES CIVES MUNDI SUMUS (Είμαστε όλοι πολίτες του κόσμου).

Στο πρόγραμμα αυτό που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους μετανάστες συμμετέχουν τα σχολεία Wittelsbacher Gymnasium του Μονάχου, Barlaeus Gymnasium του Άμστερνταμ, Bundesgymnasium του Ράιν – Γκράτς, Gymnasium Walther von der Vogelweide του Μπολτσάνο και Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προβολή των ανθρωπιστικών αξιών της Ευρώπης και η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετανάστευσης. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διοργάνωση επισκέψεων σε καθεμιά απ’ τις συμμετέχουσες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα), κοινές δράσεις των σχολείων και προβολή τους στο e-twinning.

Στην πρώτη απ’ τις προβλεπόμενες επισκέψεις στη Γερμανία, κατά την πενθήμερη παραμονή τους στο Μόναχο, οι τέσσερις μαθητές και οι δύο συνοδοί καθηγητές (Χριστίνα Μποσταντζόγλου, Αριστέα Πηγιάκη) του Γυμνασίου Γαζίου είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με μαθητές και καθηγητές διαφορετικών χωρών με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες, να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς.

Συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δράσεις (workshops) και με βιωματικό τρόπο μπήκαν στη θέση του μετανάστη και «βίωσαν» το δράμα τους. Στην photoshooting activity οι μαθητές φωτογραφήθηκαν μ’ ένα αγαπημένο τους αντικείμενο που δεν θα ήθελαν να αποχωριστούν σε περίπτωση που έπρεπε να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έχει συναισθηματική αξία γι’ αυτούς.

Ενημερώθηκαν από τοπικούς φορείς μεταναστευτικής πολιτικής, απάντησαν σε ερωτηματολόγια κοινωνικού προβληματισμού, συνειδητοποίησαν μέσω κειμένων της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας, ότι το μεταναστευτικό είναι πανάρχαιο πρόβλημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του πολιτισμού δεν απειλείται, αλλά αναπτύσσεται μέσω της αλληλεπίδρασης. Παράλληλα, ξεναγήθηκαν απ’ τους φιλοξενούντες Γερμανούς στα αξιοθέατα της πόλης του Μονάχου. Επισκέφθηκαν τη Γλυπτοθήκη με ξεναγό ειδικό στη μουσειακή αγωγή και με παιχνίδια ρόλων και ασκήσεις γρίφων γνώρισαν τη γλυπτική της Κλασσικής Ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας.

Η συνάντηση έκλεισε με μία αυτοσχεδιαστική χορογραφία (dance activity) των μαθητών όλων των σχολείων όπου, μέσω του σώματος εξέφρασαν τα συναισθήματα των προσφύγων κατά το μακρύ ταξίδι τους προς τη σωτηρία. Και μ’ αυτό τον τρόπο συναισθάνθηκαν την τραγική τους θέση.

Οι μαθητές του Γυμνασίου Γαζίου κατά την τελευταία ελεύθερη μέρα του προγράμματος επισκέφθηκαν το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook