Ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια (μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019), καθώς ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξελέγη έπειτα από μια διαδικασία-θρίλερ, όπου χρειάστηκαν και οι τέσσερις γύροι που προβλέπονται από τη διαδικασία.  

Ο κ. Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους στον τελευταίο γύρο μιας πρωτοφανούς διαδικασίας, που ξεκίνησε το 2016 στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε απόψε στο Στρασβούργο.

Της εκλογής του Αντόνιο Ταγιάνι στην προεδρία του Σώματος είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, ουδείς μπορούσε να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα της διαδικασίας και κυρίως τους βυζαντινισμούς και τις παράταιρες συμμαχίες ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες. 

Παρόλο που οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες είχαν συμφωνήσει με το ΕΛΚ να μοιραστούν την προεδρία του Σώματος μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019, η  επιμονή των σοσιαλδημοκρατών να διεκδικήσουν εκ νέου τη θέση προκάλεσε άνευ προηγουμένου πολιτικές ζυμώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανάμεσα στις αντίθετα ιδεολογικά ομάδες. 

Από την κούρσα της διαδοχής του Μάρτιν Σουλτς αποχώρησε πρώτος ο υποψήφιος της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) Γκι Φέρχοφσταντ, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά τον Αντόνιο Ταγιάνι. 

Πληροφορίες μέσα από το στρατόπεδο των Φιλελεύθερων, υποστήριζαν πως ο κ. Φέρχοφσταντ επέλεξε να αποχωρήσει, διότι η αποδοχή και μόνο εκ μέρους του να συζητήσει με τους Ευρωβουλευτές του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» του Ιταλού αντιευρωπαϊστή Μπέπε Γκρίλο την πιθανότητα προσχώρησης τους στο ALDE προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια πολλών ευρωβουλευτών του, οι οποίοι ενδεχομένως να μην ψήφιζαν τον επικεφαλής της ομάδας.  

Την απόφασή του όμως να αποσυρθεί νωρίς από την κούρσα διαδοχής, ενίσχυσαν και οι άτυπες συμφωνίες για περισσότερες σημαντικές θέσεις εντός του ΕΚ που ζήτησε από τον Αντόνιο Ταγιάνι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. 

Παράλληλα, με έναν ελιγμό που άγγιξε το όριο του σουρεαλισμού, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος του ΕΛΚ, κράτησε αποστάσεις από τη συμφωνία ΕΛΚ – Φιλελεύθερων (!) για να αποσπάσει τις ψήφους ευρωσκεπτικιστών βουλευτών της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών. Κάτι το οποίο τελικά κατόρθωσε, παρά την «ντρίμπλα» των Σοσιαλιστών οι οποίοι προσέφεραν τον Γκι Φέρχοφσταντ ως «Ιφιγένεια» στο βωμό των αντιευρωπαϊστών της ομάδας των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών», οι οποίοι δεν είδαν ποτέ θετικά τον διορισμό του τελευταίου ως εκπροσώπου του Σώματος για τις διαβουλεύσεις σχετικά με το Brexit. 

Ο ανθυποψήφιος του κ. Ταγιάνι, Τζιάνι Πιτέλα, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έλαβε 282  ψήφους και είχε την υποστήριξη κυρίως των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, οι οποίοι αντιδρούσαν στην υποψηφιότητα του Αντόνιο Ταγιάνι, λόγω των σχέσεων του τελευταίου με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, καθώς και λόγω των συντηρητικών του θέσεων για τα δικαιώματα των ομόφυλων. 

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο κ. Αντόνιο Ταγιάνι γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1953 στη Ρώμη και σπούδασε νομικά στην ιταλική πρωτεύουσα. Διετέλεσε αξιωματικός της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Il Giornale, η οποία ελεγχόταν από την οικογένεια Μπερλουσκόνι. 

Υπήρξε εις εκ των ιδρυτών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia, ενώ στην πρώτη κυβέρνηση του Καβαλιέρε διετέλεσε  εκπρόσωπος Τύπου. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1994, ενώ συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του Σώματος μέχρι το 2008, όταν και ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.  

Το 2009, στη δεύτερη Επιτροπή Μπαρόζο ανέλαβε Επίτροπος  Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας. Στα τέλη του 2016, ο Αντόνιο Ταγιάνι έλαβε το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα  για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έπειτα από μυστική ψηφοφορία. 

Εκτός από ιταλικά, ο κ. Ταγιάνι μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.   

Τα αποτελέσματα των τεσσάρων γύρων για τους δύο βασικούς ανθυποψηφίους

– Πρώτος γύρος 
Αντόνιο Ταγιάνι: 274
Τζιάνι Πιτέλλα: 183

– Δεύτερος γύρος
Ταγιάνι 287 (+13)
Πιτέλα: 200 (+17)

– Τρίτος γύρος
Ταγιάνι: 291 (+4)
Πιτέλα: 199 (-1)

– Τέταρτος γύρος 
Ταγιάνι: 351 
Πιτέλα 282

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook