Παράσταση διαμαρτυρίας στην εφορία θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου οι αγρότες του Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση των αγροτικών συλλόγων αναφέρεται:

“ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΓΕΝΑΡΗ ΣΤΙΣ 10:30 πμ

Αγρότη, κτηνοτρόφε,

Ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε την πάλη του προηγούμενου διαστήματος, οργανωμένα, μαζικά, με αιτήματα που ακουμπάνε στα συμφέροντά μας. Να παλέψουμε ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων, τα μνημόνια και τους εκατοντάδες νόμους που μας ξεκληρίζουν ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών-αγροτών. Να παλέψουμε για την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου, ενάντια στη φοροληστεία, τα χαράτσια, το τιμολόγιο ρεύματος, που κάνουν το κόστος παραγωγής αβάσταχτο, για αποζημίωση από τις πρόσφατες καταστροφές του χιονιά, ενάντια στην εκμετάλλευση βιομήχανων-μεγαλεμπόρων-εφοπλιστών στις τιμές εφοδίων, στην τιμή διάθεσης-διακίνησης των προϊόντων, ενάντια στην ομηρία των τραπεζών.

Απορρίπτουμε την κοροϊδία των στημένων διαλόγων της κυβέρνησης. Τώρα είναι ώρα για κλιμάκωση του αγώνα, όχι να συζητήσουμε πόσα θα χάσουμε. Η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων, με εξαγγελίες και διαλόγους με «πρόθυμους» συνομιλητές, συνδικαλιστικές ηγεσίες που παίζουν το παιχνίδι της απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργατών (όπως στην απεργία των ναυτεργατών), κι έχουν δείξει πως μπορούν να το παίξουν απέναντι στα μπλόκα του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Θα προσπαθήσουν να τα υπονομεύσουν, να τα ξεστρατίσουν από τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών προς τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών, αφού αυτά υπηρετούν. Τέτοια αιτήματα κατάθεσαν στον υπουργό, όπως τη διατήρηση του διαχωρισμού σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και μη, την ενίσχυση των «συνεταιριστικών» επιχειρήσεων, το ελεύθερο να αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί οι τσιφλικάδες τη γη μας, το ελεύθερο να ξεζουμίζουν οι μεγαλοθερμοκηπιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες. Δέχονται την ΚΑΠ της ΕΕ. 

Να γιατί λέμε πως δεν παλεύουμε όλοι για το ίδιο πράγμα. Η ίδια η αγροτιά δεν είναι ενιαία. Άλλα συμφέροντα έχουν οι μικρομεσαίοι, άλλα οι μεγάλοι, και μεταξύ τους είναι αντίθετα. Αυτό εκφράζεται μέσα στο κίνημα.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δε ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά.

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι που συντασσόμαστε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό στην παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, στις 12 Δεκέμβρη, και την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινάμε τη Δευτέρα 23 Γενάρη με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10:30 πμ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Πλαίσιο πάλης Αγροτικών Συλλόγων του νομού που συντάσσονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. 

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

• Κατάργηση των χαρατσιών, ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών, κ.ά., του ΦΠΑ σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, το χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Να μείνει στα χαρτιά ο αντιασφαλιστικός νόμος-έκτρωμα. Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6,95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων κατά 60% σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση από φυσικές καταστροφές, ειδικά τον πρόσφατο χιονιά, μέτρα για αποκατάσταση αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα αποζημιώνει στο 100% από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Άμεση καταγραφή ζημιών κηπευτικών προϊόντων μικρομεσαίων καλλιεργητών λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100% για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις –η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή τόκων, κούρεμα κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Ακατάσχετο σε τραπεζικούς λογαριασμούς 12.000€, προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας, εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων-βιομήχανων.

• Άμεση εξόφληση χρωστούμενων σε νέους αγρότες, δικαιούχους (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις. Κρατική εγγύηση άμεσης πληρωμής χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους-βιομήχανους, παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες.

• Να γίνουν απαραίτητα έργα εξασφάλισης επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

• Κατάργηση του φόρου στο κρασί, όχι στο φόρο στη ρακή.”
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook