Ο άνθρωπος από τον οποίο φέρεται να πήρε την εντολή ο Μασαρίποφ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι ο Χότζα Ακά (Hoca Aka), ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ISIS στη Ράκκα.

Την εντολή για να χτυπήσει κάπου αλλού την πήρε από τη Ράκκα γύρω στις 21.30 το βράδυ της παραμονής. Μάλιστα έστειλαν στον Μασαρίποφ μέσω ίντερνετ στο τηλέφωνό του φωτογραφίες και βίντεο για το πώς ήταν το εσωτερικό του Ρέινα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο Ταξίμ είχε πάνω από 5.000 αστυνομικούς για λόγους ασφαλείας, γεγονός που έκανε το δράστη να αλλάξει γνώμη.

Το γεγονός ότι το συγκρότημα δεν διέθετε κάμερες ασφαλείας ήταν το βασικό κριτήριο για την οργάνωση να επιλέξει το συγκεκριμένο συγκρότημα για να νοικιάσει σπίτι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Όπως κατέθεσε στην Αστυνομία ο Αμπντουλκαντίρ Μασαρίποφ, «πήγα στο Ταξίμ, αλλά τα μέτρα ασφαλείας ήταν έντονα. Τότε επικοινώνησα πάλι με τον άνθρωπο που μου έδωσε την εντολή και μου ζήτησε να βρω έναν καινούριο στόχο. Πήρα ένα ταξί και άρχισα να ψάχνω στην παραλιακή. Το Ρέινα μου φάνηκε κατάλληλο. Ρώτησα το άτομο στη Ράκκα και δέχθηκε».

Ο Μασαρίποφ στο Αφγανιστάν εκπαιδεύτηκε στα όπλα σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα και μετά πέρασε στον ISIS, όπως είπε.

Αυτό που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό είναι ο ρόλος των τριών γυναικών, οι οποίες συνελήφθησαν στο ίδιο διαμέρισμα με τον Μασαρίποφ. Κάποια Μέσα λένε ότι είναι επίσης μέλη του ISIS, ενώ η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα ‘Σαμπάχ’ ισχυρίζεται ότι η Ντίνα Α. από τη Σενεγάλη έχει ποινικό μητρώο για πορνεία.

Η κατάθεση του μακελάρη, όπως τη δημοσιοποιούν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ:

«Πέρυσι τον Ιανουάριο για να συμμετάσχω στον πόλεμο της Συρίας πήρα εντολή να έρθω στην Τουρκία από το Ιράν. Εγκαταστάθηκα στο Ικόνιο. Κατά την παραμονή μου εκεί ήρθε η εντολή από τη Ράκκα. Μου είπαν να οργανώσω το βράδυ της Πρωτοχρονιάς επίθεση στο Ταξίμ. Τους έστειλα το βίντεο με το οποίο έκανα την αναγνωριστική μου βόλτα στο Ταξίμ. Συμφωνήσαμε για το Ταξίμ. Και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ήρθα στο Ταξίμ, αλλά τα μέτρα ασφαλείας ήταν έντονα. Φαινόταν αδύνατο να γίνει (η επίθεση). Τότε επικοινώνησα πάλι με τον άνθρωπο που μου έδωσε την εντολή. Συμφωνήσαμε ότι το Ταξίμ δεν ήταν το κατάλληλο μέρος και μου ζήτησε να βρω έναν καινούριο στόχο στην περιοχή. Πήρα ένα ταξί γύρω στις 22.00 και άρχισα να ψάχνω στην παραλιακή. Το Ρέινα μου φάνηκε κατάλληλο. Δεν φαινόταν να έχει έντονα μέτρα ασφαλείας. Ενημέρωσα το άτομο που μου έδινε τις εντολές, λέγοντάς του ότι το Ρέινα είναι κατάλληλο μέρος. Δέχτηκε και μου είπε να κάνω (την επίθεση) στο Ρέινα. Ήρθα στο Ζεϋτίνμπουρνού με ταξί. Πήρα το όπλο από το σπίτι που έμενα και ήρθα στο Ρέινα και έκανα την επίθεση».

Μετά την επίθεση άλλαζε συνέχεια ταξί γιατί δεν είχε χρήματα και γι’ αυτό τον κατέβαζαν οι ταξιτζήδες. Τελικά μετά από 3 ταξί που άλλαξε έφτασε στο Ζευτίνμπουρνού και πήρε χρήματα από έναν φίλο του που δούλευε σε εστιατόριο Ουιγούρων. Τη νύχτα την πέρασε στο σπίτι στο Ζευτίνμπουρνού. Νωρίς το πρωί βγήκε από το σπίτι και πήγε στην περιοχή Μπασάκσεχίρ. Κι από εκεί,  μετά από κάποιες ημέρες- η οργάνωση κανόνισε να πάει στο σπίτι, όπου συνελήφθη, στο Εσενγιούρτ. Το άτομο που τον μετέφερε τον άφησε με έναν Ιρακινό. Ο Μασαρίποφ εγκαταστάθηκε στο σπίτι αυτό, το οποίο είχε καταδειχθεί ως ασφαλές από την οργάνωση, στις 6 Ιανουαρίου.

Η αστυνομία την επόμενη μέρα από την επίθεση σε ένα μπλόκο που έκανε στην περιοχή Μακρυχώρι (Μπακίρκιοι) τον αναγνώρισε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου που επέβαινε. Του ζήτησε ταυτότητα και τότε το αυτοκίνητο το έσκασε και η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του. Λίγο μετά το αυτοκίνητο εγκαταλείφθηκε στο Πέρα. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ο οποίος συνελήφθη αργότερα έχοντας στην κατοχή του κινέζικο διαβατήριο, αλλά ήταν από το ανατολικό Τουρκμενιστάν επιβεβαίωσε ότι μετέφερε το μακελάρη του Ρέινα. Μετά από αυτό το γεγονός ο τρομοκράτης μετακόμισε από το Μπασάκσεχίρ στο Εσενγιούρτ.

Η αστυνομία παρακολουθούσε 3 ημέρες το σπίτι του δράστη μέχρι που ξεκίνησε την επιχείρηση προχθές το βράδυ μετά τις 11. Στην αρχή ο δράστης προσπάθησε να ξεφύγει, αλλά όταν είδε ότι δεν θα τα κατάφερνε παραιτήθηκε της προσπάθειας.

Το σπίτι ήταν γεμάτο τρόφιμα. Σύμφωνα με απόδειξη που βρέθηκε, τα τρόφιμα αγοράστηκαν πριν από ένα μήνα, προφανώς για να μην αναγκάζεται να βγαίνει ο δράστης ή οι συγκάτοικοί του συχνά για ψώνια. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook