Οι κατηγορούμενοι είχαν αναγνωριστεί μετά από μαρτυρίες των προσφύγων ότι βγήκαν σώοι στην ακτή και φορώντας σωσίβια χωρίς να βοηθήσουν τους άτυχους πρόσφυγες που πνίγονταν

Για να βγάλουν κέρδος από τον ανθρώπινο πόνο τρεις Σύροι δουλέμποροι, έστειλαν στο θάνατο 34 πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων 15 παιδιά) που πνίγηκαν όταν το σκάφος τους προσάραξε σε βραχώδη περιοχή του Φαρμακονησίου. Και το πλήρωσαν με συνολική ποινή κάθειρξης… 14 αιώνων.

Η τραγωδία είχε συμβεί στις 13 Σεπτεμβρίου 2015, όταν το μήκους 25 μέτρων ξύλινο σκάφος «Summer Breeze» παρέλαβε από τις τουρκικές ακτές 127 Ιρακινούς και την Σύρους που πλήρωσαν ο καθένας από 1.000 ως 2.000 ευρώ για να φτάσουν στην Ελλάδα. Όμως, το καΐκι έπεσε στα βράχια και οι πρόσφυγες κολύμπησαν ως την ακτή χωρίς να διαθέτουν σωσίβια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Οι κατηγορούμενοι αναγνωρίστηκαν μετά από μαρτυρίες των προσφύγων ότι βγήκαν σώοι στην ακτή και φορώντας σωσίβια χωρίς να βοηθήσουν τους άτυχους πρόσφυγες που πνίγονταν. Μάλιστα, ο βασικός διακινητής φέρεται να συνελήφθη από άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού σε ένα ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, αφού πρώτα…  αγόρασε τσιγάρα από ένα περίπτερο.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου τους έκρινε ενόχους για πρόκληση ναυαγίου από πρόθεση. Ο Σύρος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 748 ετών και τριών μηνών και χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ, ενώ ο άμεσος συνεργός του και ένας ακόμη (που δεν παρέστησαν στην δίκη) σε κάθειρξη 640 ετών και τριών μηνών και χρηματική ποινή 1.290.500 ευρώ και σε κάθειρξη 384 ετών και έξι μηνών και σε χρηματική ποινή 798.000 ευρώ αντίστοιχα. Όμως, θα εκτίσουν μόνο τα 25 χρόνια, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook