Ηλεκτρονική, είναι πλέον η αίτηση συνταξιοδότησης προς τον ΕΦΚΑ (Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) και έτσι ο ασφαλισμένος μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου κεντρικού καταστήματος, ενώ επόμενος στόχος είναι η πλήρης δυνατότητα για ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους (μητρώο, ένσημα κτλ), όπως και στον online ατομικό λογαριασμό ασφαλισμένου, με όλα τα προσωπικά του στοιχεία. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις 23 Ιανουαρίου θα πρέπει να “ανοίξει” εν μέρει ο προσωπικός λογαριασμός ασφαλισμένου ώστε ο καθένας να παρακολουθεί το χρόνο ασφάλισής του, τις οικονομικές του εκκρεμότητες και κυρίως τις  ασφαλιστικές του εισφορές που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας μέσω της συγχώνευσης αναμένεται να υπάρξει και μείωση του λειτουργικού κόστους, εξοικονομώντας χρήματα από ενοίκια, λογαριασμούς υπηρεσιών και σύντμηση του χρόνου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. 

Η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος πρόκειται να ολοκληρωθεί σταδιακά. Προς το παρόν οι πρώτες αλλαγές που γίνονται άμεσα ορατές αφορούν την ενημέρωση των ασφαλισμένων. Η ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr βρίσκεται ήδη σε λειτουργία,  όπου είναι διαθέσιμες για τους πολίτες πληροφορίες σχετικά με το νέο σύστημα και όλα τα έντυπα (αιτήσεις και δικαιολογητικά) για τις συντάξεις. 

Στο μέλλον, αντίστοιχη εξυπηρέτηση θα παρέχεται και μέσω της νέας τηλεφωνικής γραμμής 1555 και μέσω οποιουδήποτε ΚΕΠ. Μέχρι τότε, θα διατηρηθούν βέβαια όλες οι υπάρχουσες περιφερειακές υπηρεσίες.  

Ταυτόχρονα και μέχρι το τέλος του 2017, βάσει και της υπό έκδοση υπουργικής απόφασης θα έχουν καταβληθεί και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις που περιμένουν οι δικαιούχοι χρόνια τώρα.  Στόχος είναι να πληρώνονται τουλάχιστον 9.000 καινούργιες συντάξεις κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου, στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook