Περιοδεία σε πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία περιοχές του νομού Χανίων πραγματοποίησε το Σάββατο 14-1-2017, η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.
Η  κ . Βαγιωνάκη την οποία  συνόδευαν τα στελέχη του Αγροτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ Γ.  Καλιτεράκης , Γ. Λουφαρδάκης, Αλ. Πενταράκης και Ν. Λάζαρης, επισκέφτηκε τα χωριά της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά οπού σημειώθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αβοκάντο και στις ελαιοκαλλιέργειες. 

Συγκεκριμένα, η περιοδεία που πραγματοποιήθηκε στα χωρία Σκινέ, Μεσκλά και Κάρανου  όπου διαπιστώθηκε η σοβαρότητα των ζημιών από την χιονόπτωση και τον παγετό, τόσο στην ηρτημένη παραγωγή όσο και στα καρποφόρα δέντρα από τα σπασίματα των κλαδιών.

Στον Σκινέ η κα Βαγιωνάκη ενημερώθηκε από τους κατοίκους και τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών εσπεριδοειδών «Κορμός», κ. Τρικουνάκη τόσο για τις καταστροφές, όσο και για τις προτάσεις τους.

Ειδικότερα για το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια της τσουνάτης ελιάς η κ. Βαγιωνάκη είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού  Μεσκλών κ. Μανούσο Βουλγαράκη. 

Ο Πρόεδρος Συνεταιρισμού  Μεσκλών ζήτησε να υπάρξουν αλλαγές στον κανονισμό των ΠΣΕΑ και του ΕΛΓΑ προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα αποζημιώσεων οι παραγωγοί της ποικιλίας τσουνάτη, που  αφορά ένα μεγάλο μέρος των ημιορεινών περιοχών του Νομού Χανίων.
Από την πλευρά της, η κα. Βαγιωνάκη δήλωσε ότι θεωρεί εύλογα τα αιτήματα για τροποποίηση των κανονισμών των ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και αποζημιώσεων η συγκεκριμένη  κατηγορία ελλαιοκαλλιεργητών και  υποσχέθηκε να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Επίσκεψη και στον Πλάτανο Κισσάμου

Την Δευτέρα 16/1/2017 η κα Βαγιωνάκη επισκέφτηκε τον Πλάτανο και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά από τους εκπροσώπους   του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου και της Ο.Π. «Τα Φαλάσσαρνα»  για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι  αγρότες της περιοχής.   
Οι παραγωγοί του Πλατάνου  που παραβρέθηκαν στην συνάντηση αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα της νομιμοποίησης και ασφαλιστικής κάλυψης των αλλοδαπών  εργατών γης, στο φορολογικό, τις αποζημιώσεις των ζημιών των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων μέσω ΠΣΕΑ  καθώς και στο θέμα της χωροθέτησης και υλοποίησης του έργου της  Λιμνοδεξαμενής  Πλατάνου. 
Ιδιαίτερα για το θέμα της Λιμνοδεξαμενής   βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι θεώρει το έργο αναγκαίο για την περιοχή τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός  τοπικών και κυβερνητικών φορέων για να μπορέσει το έργο να αδειοδοτηθεί    να και να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Τέλος, η  κα. Βαγιωνάκη  δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα και την αγωνία του αγροτικού κόσμου και ότι στο πλαίσιο της σημερινής πραγματικότητας θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την επίλυση των  προβλημάτων των παραγωγών, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αγροτική παραγωγική στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook