Λίγο πολύ ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει για τις στρατιωτικές βάσεις που έχουν οι ΗΠΑ σε διάφορα σημεία της γης, δίνοντάς της την δυνατότητα να ελέγχουν εμπορικές οδούς, πλουτοπαραγωγικές πηγές και ότι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε μια υπερδύναμη.

Αν μελετήσει όμως κανείς τον διεθνή τύπο που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα θα διαπιστώσει πως οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα με στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκτός της επικράτειάς της…

Η Τουρκία, ναι καλά διαβάζετε, η Τουρκία διαθέτει τρεις βάσεις με στρατιωτικό προσωπικό και σε κάποιες περιπτώσεις και βαρύ οπλισμό εκτός της επικράτειάς της!

Σύμφωνα λοιπόν με τον διεθνή στρατιωτικό αλλά και τον τουρκικό Τύπο η Άγκυρα, στο πλαίσιο της νεοοθωμανικής πολιτικής που κόμισε στα πολιτικά πράγματα της χώρας ο Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, όπως ο Νταβούτογλου, διαθέτει τρεις στρατιωτικές βάσεις!

Βρίσκονται στις εξής χώρες:

Κατάρ
Ιράκ
Σομαλία

Η βάση στο Κατάρ

Τη μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική δύναμη από αυτές τις χώρες φιλοξενεί η βάση στο Κατάρ. Εκεί εδρεύουν 3.000 τούρκοι στρατιωτικοί.

Η βάση αυτή ξεκίνησε την λειτουργία της τους πρώτους μήνες του 2016 και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η συμφωνία με την χώρα αυτή της Μέσης Ανατολή υπεγράφη με το σκεπτικό πως οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τις «ίδιες απειλές»

Σύμφωνα με την «Voice Of America» ανάμεσα στις απειλές που οι δύο χώρες θεώρησαν κοινές είναι η αυξανόμενη απομόνωση τους σε μια περίοδο ανόδου της αστάθειας. Η βάση αυτή σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Τζόρτζιο Τσαφιέρο είναι επίσης συμβολική για την Τουρκία καθώς επιδεικνύει μια μεγαλύτερη επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή και στηρίζει την ανεξαρτησία του Κατάρ από ισχυρούς γείτονες όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.

Ο ίδιος αναλυτής υπογραμμίζει πως μετά την συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το Κατάρ δεν θεωρεί τις ΗΠΑ φερέγγυες και στράφηκε για αυτό τον λόγο στην Τουρκία, η επιστροφή της οποίας στην περιοχή έναν αιώνα μετά την αποχώρησή της ήταν και θέμα γοήτρου για την Άγκυρα.

Η βάση στο Ιράκ

H δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική βάση της Τουρκίας είναι στο Ιράκ και βρίσκεται στην περιοχή της Μπασκικά, πολύ κοντά στην Μοσούλη και βέβαια πάνω από τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής.

Δίνει δηλαδή πάτημα στην Άγκυρα σε μια πλούσια περιοχή και παράλληλα βρίσκεται πολύ κοντά στην «πίσω αυλή» των Κούρδων. Σε αυτή την βάση εδρεύουν περίπου 2.000 στρατιώτες οπλισμένοι ακόμα και με θωρακισμένα οχήματα και όπως και του Κατάρ εγκαινιάστηκε στις αρχές του 2016. Υπήρξε μάλιστα παρολίγον αιτία πολέμου μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας καθώς από ότι φαίνεται η Βαγδάτη που δεν ελέγχει την περιοχή, δεν χάρηκε με την τοποθέτηση εκεί της τουρκικής δύναμης.

«Ότι και να λέει η Ιρακινή κυβέρνηση στην Βαγδάτη, η τουρκική παρουσία εκεί (επαρχία Μπασκικά) θα παραμείνει μαχόμενη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δημογραφική αλλαγή με την βία» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Οκτώβριο του 2016, όταν η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αυξήθηκε.

Η βάση στη Σομαλία

Η τρίτη βάση της Τουρκίας βρίσκεται στην Σομαλία και εγκαινιάστηκε πολύ πρόσφατα με τις ευλογίες και του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την Daily Sabah σε αυτή θα εδρεύουν 200 τούρκοι στρατιωτικοί και σε πρώτη φάση θα εκπαιδεύσουν 10.500 Σομαλούς στρατιώτες.

Η Άγκυρα παρέχει εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια στρατιωτική βοήθεια στη Σομαλία.

Με αυτή την βάση η Τουρκία αποκτά πρόσβαση στο «κέρας» της Αφρικής και μέσω αυτού την ικανότητα σχετικού ελέγχου της κρίσιμης για την εμπορική ναυσιπλοΐα οδού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook