Ένα έγγραφο των δυνάμεων ασφαλείας της Σουηδίας (NCT) με τίτλο «Ισλαμικό Κράτος – η κύρια απειλή» αναφέρει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την χώρα το 2017 είναι τα τρομοκρατικά χτυπήματα από «μοναχικούς λύκους». Σύμφωνα με το έγγραφο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σουηδία είναι πιθανότερο να γίνουν μέσα στο νέο έτος από μη οργανωμένους τρομοκράτες που δρουν ατομικά ,αλλά έχουν «εμπνευστεί» από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που μπορούμε να περιμένουμε είναι “ο μοναχικός παίκτης”, που έχει εμπνευστεί και πιθανόν έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σχεδόν από μόνος του. Κατά την άποψή μας αυτός ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από μια οργανωμένη επίθεση με αρκετούς εμπλεκόμενους, όπως αυτή του Παρισιού για παράδειγμα», δήλωσε ο Mats Sandberg, επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της Σουηδίας, στο κρατικό ραδιόφωνο την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σουηδικών αρχών, περίπου 300 Σουηδοί πολίτες ταξίδεψαν τα τελευταία χρόνια στην Συρία και το στο Ιράκ για να γίνουν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων και μεταξύ αυτών υπάρχουν άνθρωποι ικανοί για τρομοκρατικές επιθέσεις. 

Πάντως, μέσα στο 2016 ο αριθμός όσων πηγαίνουν στην Συρία και το Ιράκ μειώθηκε εξαιτίας αφενός μεν, της μείωσης των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους και της πίεσης που αυτό υφίσταται από τις αντεπιθέσεις των ιρακινών ομοσπονδιακών δυνάμεων, αλλά και του στρατού του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν, με τη βοήθεια της διεθνούς συμμαχίας, αφετέρου δε, από την ποινικοποίηση αυτών των ταξιδιών.

Έτσι, σύμφωνα με τον Sandberg, η κύρια τρομοκρατική απειλή για την Σουηδία είναι τώρα οι «μοναχικοί λύκοι» και, όπως ο ίδιος δήλωσε, έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στη Δύση γίνονται από άτομα που δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Στη Σουηδία η προειδοποίηση για τρομοκρατική απειλή έχει ανέλθει στο 3 σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 1 μέχρι το 5. Νωρίτερα, μέσα στον μήνα, ανακοινώθηκε ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα φύλαξης των πυρηνικών σταθμών της χώρας από τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook