Με ένα αποχαιρετιστήριο τηλεφώνημα στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και ένα γράμμα προς τους υποστηρικτές του «έκλεισε» τα οκτώ χρόνια προεδρίας ο Μπαράκ Ομπάμα.

Η τελευταία του ημέρα ως πρόεδρος των ΗΠΑ κύλησε μάλλον ήρεμα, καθώς δεν εμφανίστηκε καθόλου δημοσίως και δεν εξήλθε ούτε μια στιγμή από τον Λευκό Οίκο.

Και ενώ το προσωπικό που είχε απομείνει στον Λευκό Οίκο έβαζε σε κούτες τα πράγματά του, ο Μπαράκ και η Μισέλ επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την Αγκελα Μέρκελ, τον πιο στενό του σύμμαχο στην Ευρώπη.

Σε επιστολή προς τους υποστηρικτές του, ο Ομπάμα ανέφερε «όταν η πρόοδος φαίνεται να είναι αργή οι Αμερικανοί θα πρέπει να θυμάστε ότι έχετε τη δύναμη ως πολίτες να αλλάξετε προς το καλύτερο το μέλλον της χώρας».

Και πρόσθεσε πως «όλα όσα έμαθα στη διάρκεια της προεδρίας τα έμαθα από εσάς. Με κάνατε καλύτερο πρόεδρο και καλύτερο άνθρωπο».

Το εσωτερικό του Λευκού Οίκου και οι διάδρομοι της Δυτικής Πτέρυγας που κάποτε έσφιζαν από ζωή, ήταν πλέον άδειοι με ελάχιστα μέλη του προσωπικού να παραμένουν.

Ακόμη και οι φωτογραφίες του Ομπάμα και της οικογένειάς του που επί χρόνια «στόλιζαν» τους τοίχους είχαν κατέβει, αφήνοντας μεγάλα λευκά κενά.

Στη διάρκεια της ημέρας ο Ομπάμα είχε και την καθημερινή του ενημέρωση και γευμάτισε με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία Τραμπ ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί με ελικόπτερο στην αεροπορική βάση Andrews, όπου θα ευχαριστήσει το προσωπικό για τη συνεισφορά του. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τελευταία φορά με το προεδρικό αεροσκάφος στην Καλιφόρνια για ήσυχες οικογενειακές διακοπές.

Αφού ολοκληρώσει τις διακοπές της η οικογένεια Ομπάμα θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό θα παραμείνει εκεί μέχρι η νεότερη κόρη Σάσα να τελειώσει το σχολείο.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook