Ένα άδειο παιδικό καρότσι είχε καταλάβει την ειδική θέση για άτομα με αναπηρία μέσα στο λεωφορείο – Απαράδεκτη η στάση των υπόλοιπων επιβατών

Εικόνες ντροπής παρουσιάζονται μέσα από το βίντεο, στο οποίο φαίνεται μία γυναίκα με αναπηρία να προσπαθεί να ανέβει σε λεωφορείο με τους επιβάτες ωστόσο να της το απαγορεύουν, καθώς δεν υπάρχει «διαθέσιμος χώρος».

Η Kerdesan Gallardo, που είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, θέλησε να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο προκειμένου να πάει σπίτι της. Όταν συνειδητοποίησε ότι στον ειδικό χώρο που προορίζεται για τα Αμεα, μία μητέρα είχε τοποθετήσει ένα παιδικό καρότσι, η Gallardo έκανε νόημα στο οδηγό, εννοώντας ότι δεν μπορεί να ανέβει. Τότε εκείνος με την σειρά του ενημέρωσε την μητέρα για το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί, αλλά εκείνη δεν έδειξε διατεθειμένη να το μετακινήσει. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε τα νεύρα και την αντίδραση των υπολοίπων επιβατών που επιτέθηκαν στην ανάπηρη γυναίκα, θεωρώντας την υπεύθυνη για την όλη καθυστέρηση.

«Αυτό που σου λέω είναι ότι γίνεσαι παράλογη», ήταν τα λόγια μία γυναίκας προς την  Gallardo
«Φαντάσου ότι η γυναίκα ήρθε από τις σκάλες με τα δύο της παιδιά στο καροτσάκι. Και εκείνη έχει προτεραιότητα. Έχει 2 παιδιά».

Όταν η Gallardo θέλησε να μιλήσει στο ΜΜΕ που βρίσκονταν εκεί, για το περιστατικό αυτό, τότε οι επιβάτες άλλαξαν στάση και της ζήτησαν να ανέβει στο λεωφορείο.

«Ανέβα στο λεωφορείο . Σε περιμένουμε. Καθυστερείς το λεωφορείο για όλους!».
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ότι το εν λόγω συμβάν έγινε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου που μόλις είχε εκδώσει διάταγμα με το οποίο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) καλούνται να δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στα άτομα με αναπηρία σε σχέση με τις μητέρες και στους ηλικιωμένους.
 
Με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο δικαίωσε μία υπόθεση που έλαβε χώρα λίγο καιρό νωρίτερα με πρωταγωνιστή και πάλι ένα άτομο με κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για τον Doug Paulley, που θέλησε να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο, ωστόσο δεν κατόρθωσε να ανέβει καθώς ο χώρος είχε καταληφθεί από μία μητέρα και το παιδί της. Παρά το γεγονός ότι ο οδηγός ζήτησε από την μητέρα να εκκενώσει τον χώρο προκειμένου να ανέβει ο Paulley, εκείνη αρνήθηκε. Ο οδηγός διαμήνυσε στον Paulley ότι δε μπορούσε να κάνει τίποτα παραπάνω, αφού η πολιτική της εταιρίας είναι «να ζητούν και όχι να απαιτούν» από τους επιβάτες να εκκενώσουν του συγκεκριμένο χώρο. Έτσι ο άντρας αποφάσισε να ακολουθήσει την νομική οδό, όπου και δικαιώθηκε. 

«Είμαι βαθιά ευτυχισμένος, ήταν ένας μακρύς αγώνας», ήταν τα λόγια του με τον Δικαστή από την πλευρά του να κάνει λόγο ότι το διάταγμα αυτό σηματοδοτεί μία «μία σημαντική αλλαγή στην νοοτροπία».

«Τα ΜΜΜ είναι ουσιώδους σημασίας για τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να ζήσουν ανεξάρτητα, αλλά οι εταιρίες συγκοινωνιών, δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο να συμβεί. Αυτή αποτελεί μία νίκη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η επιτυχία της υπόθεσης σημαίνει ότι η πολιτική των εταιριών “First come, first served” θα πρέπει να τελειώσει προκειμένου να αυξηθεί η ειρήνη του μυαλού των ατόμων με αναπηρία».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook