Στόχος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι η φορολογική συμμόρφωση και η πάταξη της φοροδιαφυγής, με την επιβολή αυστηρών ποινών, χωρίς όμως να διευκολύνεται και να επιβραβεύεται η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα, εκτιμά σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ΣΕΒΕ .

Όπως επισημαίνεται, το προσχέδιο του φορολογικού νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα επιφέρει αλλαγές σε συγκεκριμένους τομείς στη φορολογία εταιρειών, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων, απέχει, ωστόσο, από τον αναγκαίο φορολογικό αναπτυξιακό προσανατολισμό που ανέμενε ο επιχειρηματικός κόσμος.

Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, από το προσχέδιο απουσιάζει η αναπτυξιακή προοπτική, που να δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα, ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της ρευστότητας στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας.

Ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο, τονίζεται, αποτελεί η παντελής απουσία ρύθμισης στο αίτημα, από όλους τους παραγωγικούς φορείς, του συμψηφισμού του πιστωτικού ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα της ρευστότητας έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα, με σημείο έναρξης τις οφειλές του Δημοσίου και τις επιστροφές του ΦΠΑ.

Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει πως η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, όπως αναφέρει, παραμένει η υψηλή φορολόγηση των μερισμάτων, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο είναι ασαφές και δεν προκύπτει εάν επέρχεται εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.

Εξάλλου, η αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης για την άσκηση προσφυγής στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά ως προς την αποσυμφόρηση των φορολογικών υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια. Αποτελεί, όμως, δυσανάλογο μέτρο, καθώς η ενάσκηση του νόμιμου δικαιώματος της προσφυγής στην πράξη θα καταστεί αδύνατη.

Στα θετικά σημεία περιλαμβάνεται κατά το ΣΕΒΕ, η δυνατότητα που δίνεται στον υπόχρεο του φόρου να προβεί σε ανταπόδειξη των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου, πριν την έκδοση των φύλλων ελέγχου.

Ένα, επίσης, σημαντικό θέμα που εξετάζει το παρόν νομοσχέδιο είναι η αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, το όποιο, όμως, θετικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις τελικές διατάξεις και την εφαρμογή τους, όπως σημειώνεται.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook