Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης, από εκπροσώπους των 20 Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης που συμμετείχαν στις παγκρήτιες συσκέψεις στις 18 Νοεμβρίου στα Χανιά και 12 Δεκεμβρίου στις Αρχάνες, και συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην Κρήτη, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 23 Γενάρη. Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν οι παρακάτω:

Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων και πρόεδρος του ΔΣ του Κτηνοτροφικού Συλλόγου ν. Χανίων,
Μανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων,
Γιώργος Μαριδάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου πρώην δήμου Κρυονερίδας και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων,  
Δημήτρης Καραβιώτης, πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:  

“Οι 20 Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Κρήτης, προχωράνε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τη Δευτέρα 23 Γενάρη, και απευθύνουν πλατύ, ενωτικό, μαζικό, αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες του νησιού.

Να κάνουν στη μπάντα την κοροϊδία της κυβέρνησης, η οποία με χυδαίο τρόπο μας συκοφαντεί και προσπαθεί να υπονομεύσει τον αγώνα μας, μιλώντας «εποχιακά» αγωνιζόμενους αγρότες, λέγοντας ότι δεν έχουμε, δήθεν, προβλήματα, αντιστρέφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε, εξαγγέλλοντας μέτρα-κοροϊδία, και καλώντας σε στημένους διαλόγους για το πόσο θα χάσουμε, με δεδομένη την αντι-αγροτική πολιτική.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες πλήττονται σκληρά από την ΚΑΠ της ΕΕ, από την πολιτική των κυβερνήσεων που την εξειδικεύουν, από τα αντιασφαλιστικά-φορομπηχτικά μέτρα, το ενεργειακό κόστος, που κάνουν το κόστος παραγωγής αβάσταχτο, τις καταστροφές στην παραγωγή από τον πρόσφατο χιονιά, που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ παρά το ότι τον ακριβοπληρώνουμε, την ομηρία από μεγαλέμπορες-βιομήχανους-εφοπλιστές στο κόστος των εφοδίων, στην τιμή διακίνησης-διάθεσης των προϊόντων, την ομηρία από τις τράπεζες.

Έχουν κάθε λόγο να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν μαζικά, μαχητικά και οργανωμένα, για την επιβίωσή τους, σε κάθε περιοχή της Κρήτης.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει σαφή βάση συσπείρωσης. Είναι το πλαίσιο πάλης, που έχει διαμορφωθεί συλλογικά από τα όργανα του κινήματος, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τα μπλόκα, τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ανεξαρτήτως των ιδιαιτεροτήτων κλάδου, καλλιέργειας και περιοχής, για να μπορούν να επιβιώσουν και να παραμείνουν στην παραγωγή. Σε αυτήν τη βάση χωράνε όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, πλην, βέβαια, τα διάφορα φασιστοειδή της χρυσής αυγής.

Συγκεκριμένα:

Φορολογία: Άρση των φορολογικών επιβαρύνσεων στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση βάσει πραγματικού εισοδήματος, κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση λογιστικών βιβλίων σε αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Ασφάλιση-Σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση-Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες, συντάξεις αξιοπρέπειας.

Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα-εφόδια, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, υπηρεσίες.

Τιμές: Κατώτατες εγγυημένες τιμές, να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν με «ανοιχτές» τιμές, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πόσο και πότε θα πληρωθούμε. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων-βιομηχάνων.

Επιδοτήσεις-ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ 2014-2020. Σύνδεση ενισχύσεων με την παραγωγή. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις από όσους δε θεωρούνται «ενεργοί αγρότες», με βάση το νόμο για τον διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή μη.

Κτηνοτροφία: Να παρθούν πίσω οι μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Εξασφάλιση αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων, δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση εγκαταστάσεων, υποδομές για αντιμετώπιση ζωονόσων, πρόσληψη γεωτεχνικών.

Χρέη: Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από «κόκκινα» δάνεια αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων και «κούρεμα» κεφαλαίου κατά 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

Άλλες διεκδικήσεις

-Κατάργηση του φόρου σε κρασί και ρακή.

-Αποζημιώσεις λόγω καταστροφών από κακοκαιρία, ειδικά από τον πρόσφατο χιονιά που χτύπησε τη μικρομεσαία αγροτικά της Κρήτης, και ασθένειες, τις οποίες ο ΕΛΓΑ, ενώ τον χρυσοπληρώνουμε, αρνείται να αποζημιώσει, τις συνέπειες του εμπάργκο στη Ρωσία.

-Άμεση καταγραφή ζημιών σε κηπευτικά προϊόντα μικρομεσαίων καλλιεργητών, λόγω μη έγκαιρης μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ. Αποζημίωση στο 100%, για οσοδήποτε ποσοστό ζημιάς, χωρίς καθυστέρηση, όρους και προϋποθέσεις, αφού η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τη μη έγκαιρη αποκατάσταση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, μη ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών.

-Ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε παιδί.

-Να μην ισχύσει το «περιβαλλοντικό» τέλος άρδευσης/ύδρευσης, ούτε το νέο χαράτσι ΚΤΕΟ για αγροτικά μηχανήματα.

-Να μην εφαρμοστεί η περικοπή 60% των συντάξεων σε όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να καλλιεργούν, να διατηρούν τα δικαιώματα.

Έχουμε ξεκάθαρο ποιος είναι ο εχθρός μας. Είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, όλων των κομμάτων που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα, τα μονοπώλια. Στόχος της ΚΑΠ είναι η συγκέντρωση γης-παραγωγής-τυποποίησης-εμπορίας του αγροτικού τομέα στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αντίπαλοί μας είναι και οι μεγαλοαγρότες, που αξιώνουν από την κυβέρνηση και επιπλέον μέτρα υπέρ τους, όπως είναι η δυνατότητά τους να αγοράζουν αφορολόγητα τη γη μας, βγάζοντάς μας από την παραγωγή.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει ξεκάθαρες συμμαχίες. Από μόνοι μας δε μπορούμε να πάμε μακριά στον αγώνα για επιβίωση. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Έχουμε κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και την φιλομονοπωλιακή πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ, και κοινά συμφέροντα. Η δύναμή μας είναι στη συμμαχία μας, όπως έδειξε η το περσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με δεκάδες χιλιάδες εργάτες στο πλάι μας, με αποφάσεις σωματείων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ο αγώνας μας έχει συνέχεια. Τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει πέρσι, παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού. Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες κινητοποιήσεις από τους Αγροτικούς Συλλόγους για τα προβλήματά μας, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στα γραφεία της ΔΕΗ, στις εφορίες, σε όλους τους νομούς.   

Βάσει των αποφάσεών μας, ξεκινάμε συντονισμένα σε παγκρήτιο και πανελλαδικό επίπεδο, την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, τη Δευτέρα 23 Γενάρη:

-Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων

-Ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων

-Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Αρκαλοχωρίου,

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΦΩΝΗ!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook