Η παρουσίαση της πρότασης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών για την εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση συγκέντρωσε εκπροσώπους από όλο το πολιτικό φάσμα.

Άλλωστε βασική αρχή της πρότασης εθνικής στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών, η οποία παρουσιάστηκε  στο ΕΒΕΧ είναι η συνεννόηση και συστράτευση  των πολιτικών δυνάμεων για την χάραξη εθνικής στρατηγικής,

Μια προϋπόθεση που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δυνατότητας της χώρας και την έξοδο της χώρας από την κρίση με την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου κ.Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση.

Ο κ. Βαλυράκης κατα την παρουσίαση της πρότασης του Ινστιτούτου ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

Απο το 2007 υπήρξε προειδοποίηση για την επερχόμενη οικονομική κρίση

 

Η κρίση είναι παγκόσμια και δεν δίνει δείγματα ουσιαστικής υποχώρησης. Οι εισοδηματικές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή θα είναι οι σοβαρότεροι κίνδυνοι στο άμεσο μέλλον.

 

Τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει, εξαφανίστηκαν οι επενδύσεις, εξαφανίστηκε η ζήτηση, άρα δεν λειτουργεί τίποτα. Οι εισοδηματικές ανισότητες πυροδοτούν την κρίση. Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κρίσης.

 

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, τα δάνεια και τα προγράμματα, χαρακτήρισε τα μνημόνια ως αποτυχημένα.

 

Βασικοί παράμετροι είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, με εθνική συννενόηση και σύμπλευση των πολιτικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό για την εφαρμογή δράσεων για την ανάπτυξη.

 

Στην εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν , το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών και το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου επισημάνθηκε πως η πρόταση έχει συζητηθεί στην Βουλή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών. Αποτελεί ένα πολιτικό πλαίσιο συνεννόησης ευρύτερα αποδεκτό από κοινοβουλευτικά κόμματα που συμμετείχαν στην διαμόρφωσή της.

Να σημειωθεί πως η πρόταση «Εθνικής Στρατηγικής» του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών διαθέτει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και στόχος είναι να εκφραστεί από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα η κοινωνική απαίτηση για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων σε ενιαίο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.

(Σε λίγο και βίντεο απο την εκδήλωση)

Η πρόταση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Μελετών

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook