Τα ασθματικά παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία έως την εφηβεία τους. Τα παιδιά αυτά έχουν κατά μέσο όρο 51% μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής Φρανκ Τζίλιλαντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό πνευμονολογικό περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 2.171 παιδιά του νηπιαγωγείου και της πρώτης δημοτικού, που δεν ήσαν παχύσαρκα στην αρχή της μελέτης. Σχεδόν το 14% από αυτά είχαν διαγνωσθεί με άσθμα.

Σε βάθος δεκαετίας, σχεδόν το 16% των παιδιών έγιναν παχύσαρκα. Διαπιστώθηκε ότι η παχυσαρκία σχετιζόταν στενά με την εκδήλωση άσθματος. Όσα παιδιά όμως χρησιμοποιούσαν συσκευή εισπνοών, όταν είχαν κρίση άσθματος, είχαν 43% μικρότερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα.

«Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του άσθματος μπορεί να προλάβει την επιδημία παιδικής παχυσαρκίας. Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται πιθανώς σε ένα φαύλο κύκλο ανάμεσα στο άσθμα και στην παχυσαρκία που αλληλοτροφοδοτούνται» δήλωσε ο δρ Τζίλιλαντ.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται όλα τα ασθματικά παιδιά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όμως το άσθμα αυξάνει την πιθανότητα. Μια αιτία γι’ αυτό είναι ότι τα παιδιά με άσθμα και γενικότερα με αναπνευστικά προβλήματα παίζουν και ασκούνται λιγότερο. Επίσης, τα φάρμακα κατά του άσθματος έχουν ως μία από τις παρενέργειές τους την αύξηση του βάρους.

Ο συνδυασμός άσθματος και παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση μεταβολικών διαταραχών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, αργότερα στη ζωή. Εξάλλου, σύμφωνα με άλλες μελέτες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook