Αυξημένη πίεση προς την κυβέρνηση για την υιοθέτηση νέων μέτρων την περίοδο μετά το 2018 ασκούν ευρωπαίοι και Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διαμήνυσε, μέσω του Εκπροσώπου της η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες μετά την συνάντησή της στο Νταβός με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει πλήρως εμπλεκόμενο με την Ελλάδα κι επιδιώκει το ταχύτερο την επίτευξη συμφωνίας.

Από πλευράς του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απειλεί με χρηματοδοτική ασφυξία την Ελλάδα, διαμηνύοντας ότι χωρίς την συμμετοχή του Ταμείου, το τρέχον πρόγραμμα στήριξης θα διακοπεί αυτομάτως και κατά τον ίδιον, δεν υπάρχει προοπτική για νέο πακέτο διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός πάντως επανέλαβε πως η κυβέρνηση ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018 παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, για έναν και μόνο χρόνο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι ότι, όπως συνέβη και φέτος με την χορήγηση 13ης σύνταξης, θα επιτευχθεί υπερ-πλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του φαίνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ετοιμάσει την «ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση», την οποία θα παραδώσει στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως απόδειξη ότι η Κυβέρνηση συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του αδιεξόδου της αξιολόγησης.  

Στην επιστολή θα περιγράφεται ένας «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων», μέσω του οποίου θα απαντώνται οι ενστάσεις του ΔΝΤ για το διάστημα μετά το 2018, οπότε και θεωρητικά λήγει το τρίτο πρόγραμμα.  Στο μηχανισμό θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για σκληρά μέτρα, όπως η παράταση του «κόφτη», η μείωση του αφορολόγητου» και ίσως και μια μείωση των συντάξεων, μέσω της προσωπικής διαφοράς. Μέχρι στιγμής, το ακριβές περιεχόμενο του εν λόγω μηχανισμού βρίσκεται υπό συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο, με τελική ημέρα ολοκλήρωσής του την Κυριακή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών «το οικονομικό επιτελείο έχει καθημερινές επαφές με τους Θεσμούς για να αμβλύνει τις διαφορές και την Πέμπτη, στο Eurogroup, ο υπουργός θα παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις προτάσεις και για όλα τα θέματα στους ομολόγους του».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου και εμφανίζονταν αισιόδοξοι ότι μετά το Eurogroup είναι εφικτό να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook