Κι όμως δεν είναι τόσο ο ήλιος, η θάλασσα και ένα καλό κατάλυμα αυτά που θα προσελκύσουν τον τουρίστα στην Κρήτη. Την πραγματική διαφορά θα την κάνει στο νησί η ενσωμάτωση στις υπηρεσίες που προσφέρουμε, του πολιτισμού μας και με αυτό εννούμε της “ψυχής” μας!

Το σπίτι του παππού, η φύση, μια παραδοσιακή γωνιά και οτιδήποτε διατηρεί τη γνησιότητά του είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του τουρισμού, είναι αυτό που στην πραγματικότητα αποζητά και  διψά να βιώσει ο επισκέπτης του νησιού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Παν/μίου Manchester, Γιώργος Χριστοδουλάκης, σε εκδήλωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν.Χανίων :

Στον τουριστικό τομέα παρατηρούμε άνθιση αφίξεων αλλά όχι μια άνθιση του τομέα καθαυτού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αφίξεις έχουν να κάνουν με συγκυριακά φαινόμενα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου αλλά και στο γεγονός ότι ως τουριστική βιομηχανία δεν έχουμε προστατέψει τον εαυτό μας μέσω της επιστροφής στις ρίζες μας.

Πέρα από το να αντιλαμβανόμαστε τον τουρισμό ως ήλιο και θάλασσα και ενδεχομένως ένα καλό ξενοδοχείο θα πρέπει να θυμηθούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να κατανοήσουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται εδώ, έρχονται πρωτίστως για τον πολιτισμό μας.

Όσο περισσότερο πολιτισμό ενσωματώσουμε σε αυτό που τους προσφέρουμε τόσο καλύτερα θα πάμε. Πολιτισμός στην περίπτωση αυτή – για παράδειγμα για έναν Κρητικό που γνωρίζει πολύ καλά τι εστί φιλοξένια, σημαίνει ψυχή!

Οι ίδιοι μας οι γονείς και παππούδες, σέβονταν το περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρουσιάσουμε κρεμαστούς κήπους και χρυσά παλάτια. Αν παρουσιάσουμε τη γνησιότητα του σπιτιού του παππού μας και του προαυλείου ενός μοναστηριού, αυτό είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο, αυτό δίνει χαρακτήρα και δύναται να ενσωματώσει πολιτισμό.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕΧ, ο κ. Χριστοδουλάκης μίλησε για τα «Διακυβεύματα της Κρίσης» περιλαμβάνοντας ειδική αναφορά στις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων “Κύδων” σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τα μέλη του για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιώσουν το τουριστικό προϊόν τους μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης.

Προβληματικές οι υποδομές

Όπως είπε ο Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων “Κύδων”, Κωνσταντίνος Πρώιμος, στα Χανιά υπάρχουν πολλά ζητήματα υποδομών που πρέπει να λυθούν αν θέλουμε να επενδύσουμε ποιοτικά στο τουριστικό κομμάτι:

Προσπαθούμε να έχουμε και τον χειμώνα κάποιους τουρίστες και να βελτιώσουμε τις υποδομές οι οποίες δεν είναι καλές όπως για παράδειγμα η παλιά εθνική οδός από τα Χανιά μέχρι το Κολυμπάρι που είναι προβληματική, χρειάζεται σήμανση, χρειάζεται ποδηλατόδρομο, καλύτερες παροχές για τους πεζούς. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τους βιολογικούς καθαρισμούς. Δεν υφίσταται τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων τα οποία τα ρίχνουν στη θάλασσα ενώ θα μπορούσαμε αυτό το υγρό να το χρησιμοποιούμε στην άρδευση αντί να κάνουμε συνεχώς γεωτρήσεις . Περίπου 10.000 κυβικά νερού τη μέρα χάνονται άσκοπα. Όλα αυτά πρέπει να τακτοποιηθούν για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια θέση μεταξύ των προορισμών που ζητάνε επέκταση της σεζόν.

Φορολογία, airbnb εμπόδια στον τουρισμό

Για το κατά πόσο η φορολογική πολιτική σαμποτάρει τον τουρισμό και την ίδια ώρα πλατφόρμες όπως η airbnb κάνουν αδύνατο τον υγιή ανταγωνισμό ο κ. Πρώιμος δήλωσε:

Πέρσι διπλασιάστηκε ο ΦΠΑ, του χρόνου σκέφτονται να βάλουν και τέλος διανυκτέρευσης, όλα αυτά είναι επιβαρυντικά για τον ανταγωνισμό της Ελλάδας.

Υπάρχει μια προσπάθεια φορολόγησης της airbnb θα δούμε τι θα εφαρμοστεί. Όμως τέτοιες πλατφόρμες είναι μια μεγάλη απειλή για τα καταλύματα γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν υποχρέωση να κάνουν κάτι ώστε να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις στην αγορά του τουρισμού, ενώ εμείς έχουμε πάρα πολλές υποχρεώσεις οι οποίες είναι δαπανηρές. Είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τέτοιες πλατφόρμες επί ίσοις όροις.

Ευνοεί η κατάσταση στην Τουρκία

Η Κρήτη και γενικότερα η Ελλάδα είναι αναμενόμενο να επωφεληθεί τουριστικά από την κρίση που περνά η Τουρκία. Ωστόσο, καλό θα ήταν η ωφέλεια αυτή στην αύξηση των τουριστών να μεταφραστεί και σε αντίστοιχη αύξηση των εσόδων

Το σωστό θα ήταν να είχαμε μια ήρεμη Τουρκία απέναντί μας. Όμως, η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και στη Βόρεια Αφρική μας έχει ευνοήσει πολύ. Περιμένουμε αύξηση τουρισμού αλλά όπως ξέρετε και πέρσι είχαμε μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος αλλά μειωμένα έσοδα. Το στοίχημα θα είναι φέτος να έχουμε και αυξημένα έσοδα, τόνισε ο κ. Πρώιμος

Μετά το τέλος της διάλεξης προσφέρθηκε κέρασμα με τον Σύλλογο να προχωρά στην κοπή της πίτας του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook