Υπολείμματα από τουλάχιστον δύο πτώματα εντοπίστηκαν χθες Σάββατο από τους ιατροδικαστές στη φυλακή της πόλης Νατάλ στη βορειοανατολική Βραζιλία, την ώρα που η αστυνομία προσπαθεί να χτίσει ένα φράχτη για να διαχωρίσει τις δύο αντίπαλες συμμορίες που συγκρούονται εδώ και μία εβδομάδα.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της Βραζιλίας εισήλθαν στη φυλακή της Αλκασουίς χθες το πρωί συνοδευόμενοι από ιατροδικαστές και ανακάλυψαν δύο ανθρώπινα κρανία, καθώς και τρία πόδια και ένα χέρι, σύμφωνα με τον υπουργό Ασφάλειας της Πολιτείας Ρίο Γκράντε Ντο Νόρτε.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου 26 κρατούμενων στις ταραχές που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στη φυλακή Αλκασουίς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα άλλος νέος επίσημος απολογισμός.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των συμμοριών επαναλήφθηκαν την Πέμπτη μετά την απόφαση των σωφρονιστικών αρχών να μεταφέρουν σε άλλη φυλακή της Πολιτείας 220 κρατούμενους που ανήκαν σε μία από τις συμμορίες.

Ο Τύπος της Βραζιλίας έκανε λόγο για ακόμη δύο νεκρούς, ενώ ένας κρατούμενος μίλησε για πέντε, ενώ κάποιος άλλος για 15.

Προκειμένου να χωρίσουν τις δύο αντίπαλες συμμορίες που συγκρούονται από την έναρξη της εξέγερσης στην Αλκασουίς πριν μία εβδομάδα, οι αρχές ξεκίνησαν χθες να αναγείρουν ένα διαχωριστικό από 18 εμπορευματοκιβώτια. Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα αντικατασταθεί από έναν τοίχο.

Οι αρχές αποδίδουν τις σφαγές στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες συμμορίες της χώρας, με διακύβευμα τον έλεγχο της διακίνησης κοκαΐνης: πρόκειται για την Πρώτη Διοίκηση της Πρωτεύουσας (Premier Comando de la Capital, PCC), που εδρεύει στο Σάου Πάουλου, και την Κόκκινη Διοίκηση (Comando Vermelho, CV), που εδρεύει στο Ρίου ντε Ζανέιρου, καθώς και άλλες συμμορίες που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Εξαιτίας του πολέμου μεταξύ των συμμοριών έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου 140 κρατούμενοι, η πλειονότητα των οποίων έχει αποκεφαλιστεί, σε διάφορες φυλακές της Βραζιλίας.

Στο μεταξύ ο στρατός έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή να πραγματοποιεί περιπολίες στη Νατάλ, κυρίως γύρω από τις τουριστικές περιοχές της πόλης.

Συνολικά 1.846 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην πόλη για διάστημα δέκα ημέρων. Αποστολή τους δεν είναι να αποκαταστήσουν την τάξη στις φυλακές ούτε να αντιμετωπίσουν τις ομάδες που έχουν προκαλέσει πολλές υλικές ζημιές. Απλώς θα περιπολούν στη Νατάλ ώστε να αποκατασταθεί η τάξη, εξήγησε ο υπουργός Άμυνας Ραούλ Γιούνγκμαν.

Το σωφρονιστικό κατάστημα της Αλκασουίς αποτελεί σύμβολο του προβλήματος του υπερπληθυσμού που αντιμετωπίζουν οι φυλακές στη Βραζιλία, καθώς σε αυτό είναι έγκλειστοι 1.083 άνθρωποι παρότι η ονομαστική του χωρητικότητα δεν ξεπερνά τους 620 κρατούμενους, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Πολιτείας.

Σε εθνικό επίπεδο, το επίπεδο πληρότητας των φυλακών ανέρχεται σε 167% σε σύγκριση με την ονομαστική χωρητικότητα των σωφρονιστικών καταστημάτων, κατά πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης της Βραζιλίας.

Άλλες δύο σφαγές μεγάλης κλίμακας διαπράχθηκαν από τις αρχές του μήνα στη βόρεια Βραζιλία—πενήντα έξι κρατούμενοι σφαγιάστηκαν την 1η Ιανουαρίου σε μια φυλακή στο Μανάους, στην Αμαζονία, και , άλλοι 31 δολοφονήθηκαν με βάρβαρο τρόπο σε φυλακή της Πολιτείας Χοράιμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook