Σοκαριστικά είναι τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού  “Το Χαμόγελο του Παιδιού” για τις κακοποιήσεις παιδιών στην Ελλάδα αλλά και την Κρήτη, με τελευταίο και τραγικό περιστατικό τον θάνατο ενός βρέφους στη Σητεία από τα χτυπήματα του πατέρα του, εν μέσω περιστατικού ενδοοικογενειακής βιάς.

Το Χαμόγελο για τον άδικο χαμό του βρέφους

Λίγες μόλις μέρες μετά το θάνατο του μόλις 5,5 μηνών βρέφους, το άψυχο κορμάκι του οποίου παραμένει ακόμη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου το Flashnews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστα Γιαννόπουλο ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από το περιστατικό.

«Μόνο φρίκη μπορεί να νιώθει κάποιος σκεπτόμενος τα όσα πέρασε το μικρό αγγελούδι. Το να χάνεις ένα παιδί λόγω κάποιας ασθένειας κάποια στιγμή το αποδέχεσαι, αλλά το να χάνεται έτσι άδικα ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα δεν το χωρά ανθρώπινος νους».

Σοκαρισμένη από το περιστατικό δήλωσε και η ψυχολόγος του οργανισμού στην Κρήτη κα Μαρκουλάκη, η οποία τόνισε πως δυστυχώς ο οργανισμός δεν είχε δεχτεί κλήση για τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Σε ερώτησή μας για την στάση που κρατούν οι συγγενείς της μητέρας του βρέφους οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μωρό κατέληξε από …ατύχημα, τη στιγμή που οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ είναι κάθετοι πως τέτοιοι τραυματισμοί δεν είναι δυνατό να προκληθούν από κινητό η κα Μαρκουλάκη δήλωσε:

«Δεν ξέρουμε την οικογένεια και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο περιστατικό χωρίς να γνωρίζουμε στοιχεία για την υπόθεση, ωστόσο είναι πράγματι περίεργη η στάση που κρατούν οι συγγενείς της μητέρας. Το μόνο που μπορώ να εικάσω είναι πως ίσως κάτι φοβούνται ή κάτι κρύβουν και αυτό με κάθε επιφύλαξη».

Τι λένε οι αριθμοί για την Κρήτη

Στην Κρήτη για το έτος 2016 ο οργανισμός έλαβε 28 καταγγελίες για παιδιά θύματα βίας, σωματικής και σεξουαλικής αλλά και παραμέλησης παιδιών, ενώ οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του οργανισμού στην Κρήτη πραγματοποίησαν συμβουλευτική υποστήριξη σε 118 περιστατικά (τηλεφωνικές κλήσεις και κατ’ ιδίαν συναντήσεις)

Μέσω του Κέντρου στήριξης παιδιού και οικογένειας Κρήτης, στηρίχθηκαν για την ίδια χρονιά 215 οικογένειες με 471 παιδιά.

Ο οργανισμός στήριξε επίσης 52 παιδιά με ιατρικά προβλήματα, καλύπτοντας 156 ιατρικά αιτήματα ενώ σημαντική ήταν και η δράση προληπτικής ιατρικής του κινητού πολυιατρείου Ιπποκράτης όπου πραγματοποιήθηκε δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε 1242 παιδιά και πραγματοποιήθηκαν 3630 εξετάσεις.

Οι καταγγελίες στην Ελλάδα

“To Χαμόγελο του Παιδιού” δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία – γροθιά στο στομάχι, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» δέχτηκε 352 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών και αφορούσαν στο σύνολό τους 722 παιδιά, 322 από τα οποία ήταν θύματα σωματικής βίας και 370 θύματα παραμέλησης ή εγκατάλειψης.

Επίσης το «Χαμόγελο του Παιδιού» αντιμετώπισε 50 περιστατικά επιτόπιας παρέμβασης που αφορούσαν 77 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ για το ίδιο διάστημα δέχτηκε 60 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών σε κίνδυνο που αφορούσαν 100 παιδιά.

Μάλιστα το 40% των παιδιών ήταν θύματα παραμέλησης ή εγκατάλειψης, το 17,5% ήταν θύματα σωματικής βίας και το 2 % θύματα σεξουαλικής βίας.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του οργανισμού το “Χαμόγελο του Παιδιού” για επιτόπιες παρεμβάσεις, καταγγελίες , και κλήσεις που δέχτηκε η γραμμή SOS 1056 οι οποίς έφτασαν τις 132.121 από τις οποίες 17.774 αφορούσαν εξιδεικευμένα θέματα παιδιών τα οποία χειρίστηκε ο οργανισμός.

SOS από το Χαμόγελο – Καλέστε στο 1056, σώστε ένα παιδί

Κάλεσμα προς όλους του πολίτες να καταγγέλλουν τα περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά απευθύνουν εναγωνίως οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές του Οργανισμού.

Η ψυχολόγος κα Μαρκουλάκη τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι πολίτες εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο την γραμμή SOS 1056 τόσο για τις καταγγελίες τους αλλά και για απλά καθημερινά θέματα που έχουν σχέση με τα παιδιά

«Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως καλώντας στη γραμμή δεν κάνει κακό σε κανέναν. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίζουμε τις οικογένειες και πρώτο μέλημα δικό μας αλλά και τον κρατικών φορέων είναι να διορθωθεί με συμβουλευτική στήριξη η κατάσταση εντός οικογενειακού πλαισίου. Να βοηθηθούν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Ξέρετε γονείς γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν σημαίνει ότι αν μας καλέσει κάποιος θα απομακρυνθεί το παιδί από την οικογένεια, αν φυσικά δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο».

Όπως ανέφερε η κα Μαρκουλάκη από το 2014 μόλις 5 παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους στην Κρήτη.

«Είμαστε εδώ για να συμβουλέυουμε τους γονείς και να βοηθάμε τα παιδιά να είναι χαρούμενα. Είναι βασικό δικαίωμα των παιδιών να είναι χαρούμενα» τονίζει ο κοινωνικός λειτουργός το οργανισμού  “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στην Κρήτη κ. Μαρινάκης ο οποίος διευκρινίζει πως στη Γραμμή SOS 1056 απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί όλο το 24ωρο τόσο σε καταγγελίες αλλά και κλήσεις παιδιών, εφήβων και γονιών και για τα πιο απλά θέματα, όπως μια ερωτική απογοήτευση ενός εφήβου αλλά και η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού.

«Επίσης να υπενθυμίσουμε μια ακόμη φορά ότι οι καταγγελίες στη γραμμή γίνονται ανώνυμα και όλες οι παρεμβάσεις από τον οργανισμό αλλά και τους κρατικούς φορείς γίνονται με διακριτικότητα διασφαλίζοντας στο μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των παιδιών», συμπήρωσε ο κ. Μαρινάκης

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη η εκπαιδευτική κοινότητα

Τόσο η κα Μαρκουλάκη όσο και ο κ. Μαρινάκης στάθηκαν στην στάση που κρατά η εκπαιδευτική κοινότητα στο νησί απέναντι σε περιστατικά κακοποίηση αλλά και παραμέλησης παιδιών.

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι και υποχρεωμένοι από το νόμο να αναφέρουν στις αρχές περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι τονίζουν οι άνθρωποι του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Έμφαση στη πρόληψη

Ο οργανισμός την προηγούμενη χρονιά πραγματοποίησε 40 διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 1783 μαθητές, 272 γονείς και κηδεμόνες και 135 εκπαιδευτικούς.

«Βρισκόμαστε τρεις φορές την εβδομάδα σε σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιώντας βιωματικές δράσεις με διάφορες θεματικές σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια αλλά και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», αναφέρει η κα Μαρκουλάκη.

Οι δράσεις του «χαμόγελου του Παιδιού» στα σχολεία γίνονται με άδεια του Υπουργείου Παιδείας και έχουν ως στόχο μέσα από τα βιωματικά πρότζεκτ τα παιδιά να βιώνουν διάφορες καταστάσεις και να μαθαίνουν πώς να τις αντιμετωπίζουν.

Ταυτόχρονα γονείς και εκπαιδευτικοί ενημερώνονται τόσο για θέματα κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών, ενδοσχολικής βίας αλλά και θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν με τα παιδιά τους στην εφηβεία και άλλα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού δίνει μεγάλη έμφαση στον τομέα της πρόληψης ενώ ευχή όλων μας είναι να γίνουμε ένας οργανισμός πρόληψης και να είναι ελάχιστα τα περιστατικά που θα αντιμετωπίζουμε, αν όμως χρειαστεί η αγκαλιά μας και τα 14 σπίτια του οργανισμού είναι ανοιχτά για να δεχτούν και να φροντίσουν να μεγαλώσουν μέσα σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον τα τραυματισμένα παιδιά». ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Το Flashnews.gr στο πλαίσιο της Κοινονικής Εταιρικής Ευθύνης σας καλεί να συνδράμετε το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook