Χωρίς την υποχρέωση από τους φορολογούμενους της δήλωσης των τραπεζικών τους καταθέσεων, κατοχής τυχόν ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού και μετοχών ορισμένων εταιρειών θα αρχίσει να εκτελείται από τον ερχόμενο Ιούνιο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που προβλέπει η εκδοθείσα  προκήρυξη  του έργου μέσω ΕΣΠΑ, το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με απώτερο στόχο και επιθυμία του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του το αργότερο στα τέλη του 2018.

Ωστόσο παρότι στην προκήρυξη διενέργειας και υλοποίησης του έργου που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο γινόταν λόγος για πλήθος περιουσιακών πληροφοριών που θα κληθούν να δηλώσουν όλοι οι φορολογούμενοι το Υπουργείο Οικονομικών ανακρούει τώρα πρύμναν.

Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση βουλευτή στη Βουλή διευκρίνησε ότι για τη σύνταξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου δεν θα απαιτηθούν από τους φορολογούμενους στοιχεία που έχουν να κάνουν με τραπεζικές τους καταθέσεις, ομόλογα ελληνικού δημοσίου,αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού και μετοχές ορισμένων εταιρειών.

Αντιθέτως θα κληθούν να δηλώσουν ηλεκτρονικά και υπό μορφή “πόθεν έσχες” ακίνητα, σκάφη, Ι.Χ, εταιρικά μερίδια, μετρητά, τιμαλφή, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, μετοχές εταιρειών που έχουν συσταθεί με τις διατάσεις του ν.δ 2687/1953(Α 317) και του Ν.27/1975 κλπ.

Στόχος της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου είναι να γνωρίζει το ελληνικό κράτος το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και τις μεταβολές που τυχόν θα επέρχονται ανά έτος στα περιουσιακά του στοιχεία. Μάλιστα, όπως έχει ειπωθεί στο παρελθόν, όσοι δεν δηλώσουν τα πραγματικά τους περιουσιακά στοιχεία ή δηλώσουν ανακριβή ο εντοπισμός τους θα οδηγεί σε κατάσχεση υπέρ του δημοσίου των αποκρυβέντων στοιχείων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook