Νέο ρήγμα στις σχέσεις της Apple με τη Qualcomm, με την πρώτη να μηνύει τον γνωστό κατασκευαστή SoC σχετικά με «άδικες χρεώσεις που αφορούν δικαιώματα για τεχνολογίες που η Qualcomm δεν έχει οποιαδήποτε σχέση».

Η κίνηση της Apple έρχεται λίγες ημέρες μετά τη μήνυση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) στη Qualcomm για άσκηση μονοπωλιακής πολιτικής που αφορά την προμήθεια LTE chip για smartphones σε διάφορους κατασκευαστές χρησιμοποιώντας το χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που κατέχει, επηρεάζοντας αρνητικά τους ανταγωνιστές της.

Από την πλευρά της Apple κατηγορεί την Qualcomm για άδικες χρεώσεις δικαιωμάτων στις οποίες η Qualcomm δεν έχει οποιαδήποτε σχέση ενώ «όσο η Apple καινοτομεί με χαρακτηριστικά όπως το TouchID, εξελιγμένες οθόνες και κάμερες μεταξύ άλλων, τόσο η Qualcomm κερδίζει χρήματα χωρίς κάποιο λόγο, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος χρηματοδότησης αυτών των καινοτομιών μεγαλώνει για την εταιρεία». Ο δημιουργός του iPhone συμπληρώνει ακό,α ότι «Αν και η Qualcomm είναι μόνο μία από τις εταιρείες που συνέβαλλαν στη δημιουργία των βασικών προτύπων κινητής τηλεφωνίας, επιμένει να χρεώνει την Apple συνδυαστικά πέντε φορές περισσότερο από όλους τους άλλους κατόχους πατεντών κινητής τηλεφωνίας, με τους οποίους η εταιρεία έχει συμφωνίες».

Η εξέλιξη αυτή είχε αποτέλεσμα σε επιθετική ενέργεια της Qualcomm με την εταιρεία να παρακρατά την καταβολή ποσού 1 δισ. δολαρίου στην Apple ως αντίποινα στην ενέργεια της Apple να συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές για την έρευνα που έχει ξεκινήσει για τις μονοπωλιακές τακτικές της Qualcomm. Μέχρι το 2016, η Qualcomm ήταν ο μοναδικός προμηθευτής LTE chip της Apple στο iPhone, ενώ από την κυκλοφορία των iPhone 7 και iPhone 7 Plus, η Apple στηρίζεται και στην Intel για την προμήθεια παρόμοιων τσιπ.

Από την πλευρά της η Qualcomm απαντά ότι «αν και εξετάζει ακόμα σε βάθος τις κατηγορίες, είναι ξεκάθαρο ότι οι κατηγορίες της Apple δεν έχουν καμία βάση, με την εταιρεία να ερμηνεύει σκόπιμα λανθασμένα τις συμφωνίες και τις διαπραγματεύσεις μας όπως επίσης και τις τεχνολογίες που έχουν εφεύρει και μοιραστεί με όλους τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων μέσω του προγράμματος αδειοδότησης μας». Επιπλέον η Qualcomm κατηγορεί την Apple ότι ενθαρρύνει ενεργά τις επιθέσεις που δέχεται η Qualcomm από τις κανονιστικές αρχές παραποιώντας τα γεγονότα. Τέλος η ανακοίνωση της εταιρείας κλείνει αναφέροντας ότι «η Qualcomm καλωσορίζει τη δικαστική έρευνα όπου η εταιρεία θα μπορέσει να αναφέρει μεταξύ άλλων με λεπτομέρειες τις τακτικές που ακολουθεί η Apple».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook