Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τον αγροτικό τομέα, ο Πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε -και δεσμεύτηκε- για τους άξονες δράσης της ΝΔ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Αυτή τη στιγμή, ο τριπλός συνδυασμός φορολόγησης, εισφορών και κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμη την αγροτική παραγωγή. Οι παραλείψεις και οι αστοχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σαν αποτέλεσμα τα επενδυτικά αγροτικά προγράμματα να έχουν παγώσει, οι χρηματοδοτικοί πόροι να έχουν εκλείψει, τα ευρωπαϊκά κονδύλια να λιμνάζουν και ο φορολογικός και ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μειώνει δραματικά το παραγόμενο εισόδημα των αγροτών και των αγροτισσών μας.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσαμε τη «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», μια σειρά περιοδειών σε δεκάδες αγροτικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μιλήσαμε με αγρότες και παραγωγούς και καταγράψαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο που επεξεργαζόμαστε στη ΝΔ στηρίζεται σε υπεύθυνες και ειλικρινείς προτάσεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Μια «Συμφωνία Αλήθειας με τους Αγρότες», με καθαρές κουβέντες και κοστολογημένες προτάσεις.

Προκειμένου, λοιπόν, να καταστεί ο αγροτικός τομέας αρωγός στην ανάπτυξη και στην έξοδο της πατρίδας μας από την οικονομική κρίση, οι βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα, όπως τις διατύπωσε ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης περιλαμβάνουν:
1.    Την ενθάρρυνση της σύστασης Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Και την κατάργηση του Συνεταιριστικού νόμου που ψηφίσατε και την αντικατάστασή του με έναν που θα επιτρέπει στις Ενώσεις να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τις ιδιαιτερότητες του συνεργατισμού.
2.    Την άμεση ενεργοποίηση όλων των Μέτρων και την αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 5,9 δις ευρώ.
3.    Τη διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα. Κι αυτό σε συνεργασία με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες και οργανισμούς για εγγυήσεις, χρηματοδότηση, νέα δάνεια και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Παράλληλα, συνεχίζουμε και επαυξάνουμε τη λειτουργία της επιτυχημένης κάρτας του αγρότη.
4.    Την προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών και κτηνοτρόφων, ειδικά για ζημιές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές, μέσω της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη, παράλληλα και συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
5.    Την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Την πρόβλεψη της περαιτέρω αξιοποίησης των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων.
6.    Την υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
7.    Την ανάπτυξη πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα και την υποστήριξη της Ελληνικής ορεινής κτηνοτροφίας, παράλληλα με την προώθηση νέων σημάτων ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας.
8.    Την καθιέρωση τακτικού, δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν.
9.    Τη δημιουργία Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.

Επιπλέον, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για:
–    Τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές.
–    Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
–    Τη μείωση, μεσοσταθμικά, του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών (20% τον πρώτο χρόνο, και 10% τον δεύτερο).
–    Τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αγροτικά επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός 2 ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο).

Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν εξαντλούν, αλλά αποτελούν μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, της Συμφωνίας Αλήθειας, που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η ανερμάτιστη και ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδείνωσε την κατάσταση στην αγροτική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θέτει την αγροτική οικονομία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της και συνεχίζει τον ειλικρινή διάλογο μαζί τους.

*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook