Τα εύσημά του δίνει στην Ελλάδα και την Ιταλία ο Πάπας Φραγκίσκος για τον τρόπο που χειρίζονται τους πρόσφυγες σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό δίκτυο εφημερίδων «Leading European Newspaper Alliance» (Lena) στο οποίο ενήκει και η γερμανική Welt. «Η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δώσει ένα παράδειγμα, ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα. Ζούμε μία τραγωδία με την προσφυγική κρίση» είπε.

Ο πρακαθήμενος της καθολικής εκκλησίας κάλεσε, επίσης, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν περισσότερα για τη φιλοξενία, αλλά και την κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν δεν γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί «θα δημιουργηθούν γκέτο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο» ενώ στιγμάτισε την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επισήμανε ότι ασφαλώς κάθε χώρα «έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά της, να γνωρίζει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει» και όσοι αντιμετωπίζουν την απειλή της τρομοκρατίας προφανώς έχουν δικαίωμα να διενεργούν ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους, αλλά «καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να αρνείται στους πολίτες της τον διάλογο με τους γείτονες», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Μιλώντας για την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο απηύθηνε έκκληση για νηφαλιότητα και πρόσθεσε ότι «κανείς δεν πρέπει ούτε να χαίρεται, ούτε να τρομάζει» με αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν. «Ας δούμε πρώτα τι θα κάνει και μετά θα σχηματίσω άποψη».

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη και συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή εποχή με την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία στις αρχές της δεκαετίας του ’30. «Ο Χίτλερ δεν άρπαξε την εξουσία, αλλά εξελέγη από τον λαό του και στη συνέχεια κατέστρεψε τον λαό του. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Σε στιγμές κρίσης, η ορθή κρίση δεν λειτουργεί…» είπε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook