Τις προτάσεις του για την ενίσχυση του αριθμού των Ελλήνων εργαζομένων στη ναυτιλία, αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, με αφορμή αντιδράσεις που έχουν προκληθεί το τελευταίο διάστημα από ναυτεργατικά σωματεία για τις συνθέσεις των πληρωμάτων στα πλοία.

Σημειώνεται, όπως αναφέρει το protothema.gr, ότι η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι ο υπουργός κατά παρέκκλιση της υφιστάμενης νομοθεσίας, προχώρησε σε ανανέωση των ειδικών (μειωμένων) συνθέσεων σε περισσότερα από 70 πλοία όλων των κατηγοριών, με τις οποίες, όπως υποστηρίζει, μειώνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών.

Η ΠΕΝΕΝ αναφέρει επίσης ότι με έγγραφό της που έστειλε τον Ιούνιο στον υπουργό, είχε ζητήσει να μην ανανεωθούν και να καταργηθούν οι ειδικές συνθέσεις, καθώς, όπως επισημαίνει, εκτός από τις επιπτώσεις που έχουν στην απώλεια θέσεων εργασίας, έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση και στα ασφαλιστικά ταμεία (ΝΑΤ, ΚΕΑΝ, Ταμεία Πρόνοιας).

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος ανέφερε ότι ο υπουργός θα πρέπει να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία περί οργανικών συνθέσεων και να καταργηθούν οι ειδικές συνθέσεις.

Τόνισε ότι οι ειδικές συνθέσεις ανανεώνονται μόνο με υπουργική απόφαση και ότι αυτές που ανανέωσε ο κ.Παμπούκης είναι παλαιοτέρες και ισχύουν για ένα χρόνο.

Υπογράμμισε ότι σε πλοίο της γραμμής της Αδριατικής, που σύμφωνα με τη νομοθεσία περί οργανικών συνθέσεων, πρέπει να έχει 105 Έλληνες ναυτικούς, αυτή τη στιγμή με την ανανέωση της ειδικής σύνθεσης έχει 75.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook