Τη μνήμη των θυμάτων του τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο σκοτώθηκαν έφηβοι από τη Βουδαπέστη τιμά σήμερα η Ουγγαρία, με μαύρες σημαίες να δίνουν τον τόνο στα δημόσια κτίρια.

Η ημέρα εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση ξεκίνησε με μια σιωπηλή τελετή μπροστά στο Κοινοβούλιο παρουσία του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και του προέδρου της Δημοκρατίας Γιάνος Άντερ.

Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και είκοσι έξι τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο έπιασε φωτιά το βράδυ της Παρασκευής μετά την πρόσκρουσή του σε πυλώνα γέφυρας κατά την έξοδό από αυτοκινητόδρομο κοντά στη Βερόνα, στη βορειοανατολική Ιταλία.

Πενήντα έξι άνθρωποι επέβαιναν στο λεωφορείο, μεταξύ των οποίων σαράντα τρεις έφηβοι, δύο οδηγοί, γονείς και καθηγητές που επέστρεφαν στην Ουγγαρία έπειτα από σχολική εκδρομή στη Γαλλία.

Μαθητές και καθηγητές του λυκείου Παλ Σινιέι-Μέρσε, όπου φοιτούσαν και εργάζονταν τα θύματα, έλαβαν μέρος σήμερα στην τελετή. Ταυτόχρονα χτυπούσαν οι καμπάνες της βασιλικής Σεντ-Ετιέν της Βουδαπέστης.

Τα δημόσια κτίρια έφεραν μαύρες σημαίες σε ένδειξη πένθους και οι υπάλληλοι της δημόσιας εταιρίας μεταφορών της Βουδαπέστης μαύρα περιβραχιόνια. Το Εθνικό Θέατρο της πρωτεύουσας ακύρωσε τις παραστάσεις του.

«Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ το γεγονός ότι είναι νεκροί», δήλωσε ένας από τους επιζώντες μαθητές λυκείου στην ενημερωτική ιστοσελίδα Origo.hu. «Τώρα πρέπει να μείνουμε μαζί, ενωμένοι με εκείνους ανάμεσά μας που επέζησαν».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του λυκείου, οι έφηβοι που βρίσκονταν στο λεωφορείο ήταν ηλικίας 15-16 ετών και προέρχονταν από διάφορες τάξεις του σχολείου.

Η επιστροφή των τραυματιών ξεκίνησε την Κυριακή και θα συνεχιστεί σήμερα, σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης. Έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Ιταλία και στην Ουγγαρία στην προσπάθεια να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook