Από την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ, το πρόσωπο που δίχασε και διχάζει την Αμερική και προκαλεί άγχος σε ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει στα χέρια του τους κωδικούς του ισχυρότερου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο.

Ένας πρόεδρος που ούτε είχε ποτέ αιρετό αξίωμα έχει στα χέρια του όχι μόνο τις τύχες της Αμερικής, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, εξαιτίας της επιρροής που μπορεί να ασκήσει, ωστόσο φαίνεται ότι για το δεύτερο δεν έχει και μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ομιλία της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι για τον νέο πρόεδρο αυτή η νέα τάξη θα διαμορφωθεί με βάση μια στενή αντίληψη του αμερικανικού συμφέροντος.

«Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων χωρών και αρνηθήκαμε να υπερασπιστούμε τα δικά μας. Ξοξέψαμε δισ. στο εξωτερικό, ενώ οι δικές μας υποδομές διαλύονται. Ενα προς ένα τα εργοστάσια κλείνουν και φεύγουν χωρίς καμία σκέψη για τα εκατομμύρια Αμερικανών που μένουν πίσω. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τώρα βλέπουμε μόνο το μέλλον», είπε ο Τραμπ.

«Στο εξής, κάθε απόφαση για το εμπόριο, τη φορολογία, τη μετανάστευση, την εξωτερική πολιτική θα λαμβάνεται προς όφελος των Αμερικανών εργαζομένων και των αμερικανικών οικογενειών», προσέθεσε. «Πρώτα η Αμερική! Πρώτα η Αμερική!»

Η ομιλία του Τραμπ δεν περιείχε κάποια αναφορά στην Ευρώπη και αναφέρθηκε μόνο στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Την ίδια ώρα που ο Τραμπ ορκιζόταν οι ήχοι που ακούγονταν σε διάφορα σημεία της Ουάσιγκτον ήταν από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η συμμετοχή «εθνικιστών», «γερακιών» βετεράνων του πολέμου στο Ιράκ και ζάπλουτων επιχειρηματιών δημιουργούν ένα βαρύ κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο για την επόμενη μέρα είναι θολό. Και αυτό που είναι που ανησυχεί τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Τραμπ έχει κάνει ιδιαίτερα απαξιωτικές δηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις γυναίκες και για το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ένα πέπλο μυστηρίου για τις προθέσεις του. Θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Έχει σκέψεις για το ΝΑΤΟ; Ερωτήματα που είναι δύσκολο να απαντηθούν.

Το στίγμα του ο Τραμπ το έδωσε μιλώντας στις εφημερίδες «Times» και «Bild» και αν κάνει αυτά που λέει τότε σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι με τις πολιτικές προστατευτισμού και απομονωτισμού που ο ίδιος πρεσβεύει και λέει ότι θα εφαρμόσει απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ της διάλυσης της ΕΕ.

Είναι εμφανές ότι ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης – ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα και αντίστοιχο μέτωπο του Τραμπ με τους Κινέζους.

«Καθώς η εποχή της παγκοσμιοποίησης τελειώνει, ο προστατευτισμός και οι συγκρούσεις θα καθορίσουν την επόμενη περίοδο;» αναρωτιόταν ο αρθογράφος των «Financial Times» Μάρτιν Γουλφ, πριν λίγες μέρες σε άρθρο του με τον τίτλο: «Το μακρύ και επίπονο ταξίδι στην παγκόσμια αταξία».

Στη Γερμανία χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Είναι κάπως παιδιάστικο να συγκρίνει κανείς των αριθμό των ανθρώπων που την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ διαδήλωναν εναντίον του, με εκείνον που παρακολούθησε την τελετή (…). Αυτό που δείχνει όμως το κύμα διαμαρτυρίας είναι ο βαθύς διχασμός μιας χώρας που απειλείται από μια νέα μορφή διαχωρισμού: της Αμερικής του Τραμπ εναντίον της Αμερικής κατά του Τραμπ».

Η συντηρητική Welt από την άλλη γράφει: «Πρόκειται για μια εξέγερση της κοινωνίας των πολιτών εναντίον ενός προέδρου τον οποίο πολλοί θεωρούν θρασύ. Συνιστά και μια υπενθύμιση ότι η Αμερική δεν είναι μόνον χώρα του Τραμπ. Πολλοί ελπίζουν τώρα σε μια νέα εποχή πολιτικής συμμετοχής. Αυτό θα είναι απαραίτητο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αντίβαρο σε έναν πρόεδρο ο οποίος ρέπει προς την παραβίαση κανόνων και τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

Οι γυναίκες και τα ροζ σκουφάκια

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, φορώντας ροζ σκουφάκια, βγήκαν στους δρόμους των μεγάλων αμερικανικών πόλεων για να ηγηθούν ενός άνευ προηγουμένου κινήματος διεθνών διαμαρτυριών κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κοροϊδεύοντας και καταγγέλλοντάς τον μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι συνολικά 5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ συμμετείχαν στις πορείες, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Χρειαζόμαστε έναν πραγματικό ηγέτη, όχι έναν ανατριχιαστικό τύπο που ανεβάζει tweets», και «Χέι-χο ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει», πολλοί διαδηλωτές φορούσαν ροζ σκουφάκια με αυτιά γάτας, τα επονομαζόμενα «pussy hats».

Οι κινητοποιήσεις, η ιδέα για τις οποίες γεννήθηκε από ένα κάλεσμα που απηύθυνε στο Facebook μια γιαγιά, η Τερέζα Σουκ, και οργανώθηκαν μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικανού, αντανακλούν το διχασμό που επικρατεί στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας.

Στην κεντρική συγκέντρωση της Πορείας των Γυναικών στην Ουάσινγκτον πήραν μέρος πολλοί περισσότεροι άνθρωποι από όσους είχαν παραστεί την προηγούμενη στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες εκτιμήσεις, ο αριθμός των διαδηλωτών σίγουρα ξεπερνούσε τις 200.000 που προέβλεπαν οι διοργανωτές.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook