Με την παρουσία πολλών τρίτεκνων από όλο το νομό, τρανή απόδειξη της πανλασιθιώτικης υπόστασης του συλλόγου,  πραγματοποιήθηκε η  εκδήλωση για την κοπή της πίτας το μεσημέρι  της Κυριακής στο «Μελίνα Μερκούρη» στην Ιεράπετρα.

Την τελετή άνοιξε κ. Λάμπρου Αναστασία, μέλος της τοπικής επιτροπής του συλλόγου η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην πόλη της Ιεράπετρας και ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο του οποίου ζήτησε τη βοήθεια στις προσπάθειες του συλλόγου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Χαβάκης  καλωσόρισε με τη σειρά του όλους όσους βρέθηκαν στην αίθουσα και ιδιαίτερα για την κοπή της πίτας είπε πως  «Η κοπή της πίτας κυρίως συμπυκνώνει, με βάση και την παράδοση του Μεγάλου Βασιλείου και της παραδοσιακής αφήγησης, τον συμβολισμό της διανομής. Νομίζω ότι σήμερα, στη κρίσιμη στιγμή που περνάει ο τόπος μας, η κοπή της βασιλόπιτας, η έναρξη του νέου έτους, θέτει επιτακτικά στην επικαιρότητα, τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα».
Έκανε έναν απολογισμό για τις δράσεις του συλλόγου, τις οποίες ανάφερε και  κατέληξε πως ο σύλλογος τις κάνει ώστε  «να ωφελήσουν τους τρίτεκνους από τη μια, αλλά και να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, να εμπεδώσουν την αλληλεγγύη, να βοηθήσουν τους πολίτες του νομού να διεκδικήσουν μια καλύτερη, πιο ποιοτική ζωή».

Ένα στοιχειό που ανέφερε ήταν η ενεργή συμμετοχή σε πολλές διαμαρτυρίες για τα θέματα του νομού Λασιθίου όπως τα νοσοκομεία, τα ΤΕΙ, τις υπηρεσίες που κλείνουν αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, όπως στο Υπουργείο Εργασία στη ΔΕΘ, στην Πάτρα και αλλού.
Στη συνέχεια προσδιόρισε τις κορυφαίες στιγμές για το 2016 που ήταν η Πιστοποίηση από το ΕΚΚΑ (ΦΕΚ:619/9-3-2016), η ψήφιση νόμων για τη μοριοδότηση «μετά από πολλή προσπάθεια», η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, η επίσκεψη για ενημέρωση στο Ευρωκοινοβούλιο  και μια σειρά άλλες δράσεις.

Ακολούθησαν δύο ερωτήματα προς όλους: Το πρώτο: Αποδίδουν οι προσπάθειες; Αξίζει να ασχολείται κάποιος; «Θεωρώ ότι οι προσπάθειες αποδίδουν όταν γίνονται σε σωστή βάση και με επιχειρήματα, αρκεί να σκεφτεί κάποιος τι έχουμε πετύχει». Το δεύτερο ερώτημα: Αξίζει να εγγραφεί κάποιος στο σύλλογό μας; 
Και πρόσθεσε: «Αναρωτηθείτε, θα υπήρχαν όλα αυτά; Αν υποθετικά δεν υπήρχαν σύλλογοι, δηλαδή δεν υπήρχε και ο δικός μας θα γίνονταν όλα όσα ανέφερα; Είναι ο καναπές η λύση; Να τρέχουν πάντα οι άλλοι για εμάς και εμείς να κάνουμε μόνο κριτική;».
 Επίσης ανέφερε έναν ακόμα σημαντικό ύπαρξης του συλλόγου.  «Γιατί ο σύλλογός μας ενώνει, ερχόμαστε σε επαφή άνθρωποι από όλο το Λασίθι, για κοινά θέματα και προβλήματα ή  μήπως δεν το έχουμε ανάγκη; Να δημιουργούμε φιλίες, να κάνουμε παρέες, τα απλά, τα καθημερινά πράγματα». 

Ακολούθησε η παρουσίαση των μελών του Δ.Σ και κάποιων εθελοντών, τους οποίους ευχαρίστησε για τη βοήθειά τους και τόνισε πως «O σύλλογός μας στηρίζεται στον εθελοντισμό και γι αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους, από όλα τα μέρη του νομού, που σε πείσμα των αρνητών της συνεργασίας και της προσφοράς αφιερώνουν χρόνο και βοηθούν το σύλλογό μας. Παράλληλα ζητάμε να έλθουν κι άλλοι λόγω φόρτου εργασίας, αφού δε μπορεί να αφήνουμε πάντα στους άλλους να τρέχουν». 

Ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν, το Δήμο Ιεράπετρας για την αίθουσα και τα ΜΜΕ που αφιλοκερδώς φιλοξένησαν τις ανακοινώσεις του συλλόγου.

Η τελευταία παράγραφος του Προέδρου ήταν και η πιο ουσιαστική ίσως στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Το Δ.Σ αποφάσισε να διαθέσει από το αποθεματικό του ταμείου δηλαδή τα χρήματα όλων των μελών, να ενισχύσει και τα 4 νοσοκομεία του νομού. «Για το λόγο αυτό ήρθαμε σε επαφή με τους διοικητές και μας παρέδωσαν λίστα με αναγκαίο υλικό στο κάθε νοσοκομείο. Το κόστος θα είναι περίπου 3000 ευρώ. Εκτός της ουσιαστική του σημασία για εμάς είναι και μια συμβολική πράξη για να καταδείξουμε πως όλοι οφείλουμε να είμαστε κοντά σε θεσμούς και υποδομές που κάνουν καλύτερη την ποιότητα ζωής στο Λασίθι» κατέληξε στην παρουσίαση της απόφασης. Τις επόμενες μέρες θα αγοραστεί και θα παραδοθεί το σχετικό υλικό σε κάθε νοσοκομείο.

Ακολούθησε η τελετή της κοπής με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κυρίλλου ο οποίος στο στον χαιρετισμό του έδωσε συγχαρητήρια στο σύλλογο για τις πολλές δράσεις του και δήλωσε αρωγός σε ό,τι μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, ζήτησε να είμαστε ενωμένοι στο νομό και εκ του γεγονότος  ότι ο σύλλογος έχει μέλη σε όλο το νομό  βοηθά στη σύσφιξη των σχέσεων των πολιτών του. Μετέφερε τους χαιρετισμούς του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ Γεράσιμου, ο οποίος παρά την πρόθεσή του δε μπόρεσε να παρευρεθεί.

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής του νομού Μανόλης Θραψανιώτης, επαίνεσε το σύλλογο «για τις προσπάθειες που κάνει να σταθεί όρθια μια μεγάλη κοινωνικά ομάδα» και εξήγησε πως επέλεξε να έρθει στην κοπή αυτή παρόλο και για «συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους»  ενώ ανάφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης με την ψήφιση νόμων για την ενίσχυση των οικογενειών.
 Ο πρώην βουλευτής Κώστας Δερμιτζάκης, συμμετείχε «ως τρίτεκνος» όπως είπε και εξειδίκευσε τα δικά του συγχαρητήρια με τη θετική διαπίστωση πως ο σύλλογος συμμετέχει και στους μαζικούς αγώνες, διαμαρτυρίες και ζήτησε «να είμαστε σε εγρήγορση» καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοπολιτείας Μανόλης Φραγκούλης δήλωσε πως εντυπωσιάστηκε από την πλούσια δράση του συλλόγου και πως ο Δήμος Ιεράπετρας θα προσπαθήσει να βοηθήσει ακόμα περισσότερα και να συνεργαστεί με το σύλλογο με σκοπό τη στήριξη των οικογενειών.

Ο Προϊστάμενος του Παραρτήματος Προστασίας του Παιδιού Γιάννης Αρώνης ευχήθηκε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του συλλόγου του οποίου άλλωστε είναι μέλος και η οικογένεια να φροντίζει για να έχουν τας παιδιά τους αξίες. 

Επίσης διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη και του φίλου συλλόγου Τριτέκνων Νομού Ηρακλείου.
Στο τέλος οι συντελεστές ευχαρίστησαν όσους προσέφεραν δώρα τα οποία κληρώθηκαν χωρίς εισφορά. Επίσης ευχαρίστησαν τα ζαχαροπλαστεία για τη δωρεά  γλυκών για τους παρευρισκόμενους.

Μετά το τέλος της τελετής όλοι απόλαυσαν τον πλούσιο μπουφέ με αλμυρά και γλυκά εδέσματα και αντάλλαξαν ευχές, με σημαντικότερη, όπως πάντα, την υγεία, έτσι ώστε και του χρόνου να πραγματοποιηθεί αντίστοιχα επιτυχημένη εκδήλωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook