Κι όμως υπάρχουν σημεία στα Χανιά στα οποία έχουν προκληθεί στο παρελθόν χιονοστιβάδες, απλώς εμείς δεν τις έχουμε δει. Φυσικά δεν συμβαίνει συχνά παρά μόνο στις περιπτώσεις της έντονης και πλήρους χιονοκάλυψης.

Τις πιο επίφοβες περιοχές για πρόκληση χιονοστιβάδας τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους ορειβάτες ανέφεραν σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή ορειβασίας, Μιχάλη Βουράκη “επικίνδυνη” περιοχή είναι ο Ομαλός στην περιοχή του καταφυγίου Καλλέργη αλλά και πολλές ζώνες των Λευκών Ορέων:

Για το ευρύ κοινό αν μια περιοχή είναι επίφοβη αυτή είναι ο Ομαλός και συγκεκριμένα η περιοχή κοντά στο καταφύγιο του Καλλέργη. Αυτή η πλαγιά υπό συνθήκες είχε δώσει στο παρελθόν χιονοστιβάδες. Όταν έχει πλήρη χιονοκάλυψη δρόμος δεν υπάρχει. Αυτή η πλαγιά λόγω κλίσης είναι ιδανική με μεγάλη χιονόπτωση να μας δώσει χιονοστιβάδες. 

Γι αυτούς που ορειβατούν επικίνδυνα σημεία είναι από την πλευρά των Ασκύφου και πολλές ζώνες στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων.

 

Σε όλα τα χιονισμένα βουνά μπορούν να προκληθούν χιονοστιβάδες αρκεί να έχουν κλίση 25-40 μοίρες, τονίζει ο κ. Μπαδογιάννης ο οποίος μάλιστα, ανέφερε ότι λόγω επικινδυνότητας και του όγκου του χιονιού που έχει σωρευτεί, έχει γίνει παράκαμψη της διαδρομής στο καταφύγιο Καλλέργη.

 

Στην Κρήτη υπάρχουν περιοχές με τέτοιο ανάγλυφο και κλίση που μπορούν να προκαλέσουν χιονοστιβάδα. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει κάτω από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και ευτυχώς μακριά από κατοικημένες περιοχές. Τι πρέπει ακόμα και οι Κρητικοί που δεν έχουν συνηθίσει στα χιόνια, να προσέχουν σε ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες όπως αυτές που έζησε το νησί το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το κύμα χιονιά.

Πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα του χιονιού, υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες κλίσης που ευνοούν χιονοστιβάδες. Σίγουρα δεν θα πρέπει να επισκεπτόμαστε το βουνό μετά από 24-48 ώρες έντονης χιονόπτωσης ή όταν έχουμε ισχυρούς ανέμους.

Ειδικά στην Κρήτη δεν θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τα όρη όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία μετά από χιονόπτωση γιατί αυτό αποδυναμώνει τα στρώματα του χιονιού και δημιουργεί χιονοστιβάδες.

Υπάρχουν περιοχές που έχουν τέτοιο ανάγλυφο και τέτοιες κλίσεις, στις οποίες κατά περίπτωση αναλόγως τη χιονόπτωση και τις καιρικές συνθήκες, κινδυνεύουν. Οπότε καλό είναι να έχουμε κάποια γνώση ως προς το πού μπορούμε να πάμε στα χιόνια με τις οικογένειές μας, τόνισε ο κ. Βουράκης

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση από τη στιγμή που ο κόσμος έχει αρχίσει να αυξάνει τις δραστηριότητές του στο βουνό, είτε πρόκειται για περιπάτους είτε για ορειβασία. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook