Αντιπρόσωποι του προέδρου Άσαντ, των ανταρτών που μάχονται να τον ανατρέψουν εδώ και έξι χρόνια, (με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πλέον των 300.000 ανθρώπων), θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην ειρηνευτική διάσκεψη της Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, την οποία προετοίμασαν από κοινού η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν.

Ρωσική πηγή έχει χαρακτηρίσει τη δυσκολία της διάσκεψης ως «προσπάθεια να βάλεις να διαπραγματευθεί ο λύκος με τα πρόβατα και τα… λάχανα μαζί».

Η έναρξη της διάσκεψης έχει ορισθεί για σήμερα, στο ξενοδοχείο «Rixos President Astana» και όπως έχει γίνει γνωστό από ρωσικές πηγές, ο αρμόδιος διευθυντής για επιχειρησιακές υποθέσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Stanislav Gadjimagomedov, θα είναι ο κύριος διαπραγματευτής για στρατιωτικά ζητήματα.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μikhail Bogdanov, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θα εκπροσωπείται από τον διευθυντή του γραφείου για ζητήματα Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής Sergei Vershinin.

Η στήριξη της εκεχειρίας στη Συρία είναι το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα υπό την αιγίδα της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν.

Εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια

Η διάρκεια των εργασιών έχει οριστεί κατ’ αρχάς για δύο μέρες και σε αυτές θα συμμετάσχουν εκτός από τους εκπροσώπους των τριών χωρών που σχεδίασαν τη συνάντηση εκπρόσωποι από πολλές αραβικές χώρες. 

Τις ΗΠΑ ως παρατηρήτρια χώρα θα εκπροσωπήσει ο αμερικανός πρέσβης στο Καζακστάν, αφού ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μη στείλει αντιπροσωπεία. 

Αρχικά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος επίσης θα εκπροσωπηθεί, έδωσε την εντύπωση σε κάποια πρόσφατη ομιλία του ότι στην Αστάνα θα τεθούν επί τάπητος πολλά θέματα. «Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε για τα πάντα, για το τέλος της διένεξης στη Συρία ή για το μέλλον της χώρας. Όλα στο τραπέζι, δεν υπάρχουν όρια στις διαπραγματεύσεις» είχε αναφέρει.

Ωστόσο, προϊόντος του χρόνου, έγινε σαφές ότι στην Αστάνα θα συζητηθεί η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και η οποία δεν τηρείται.
 
Επιπλέον και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, τόσο οι υποστηρικτές του Άσαντ όσο και οι πολέμιοί του θα συζητήσουν ζητήματα όπως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία παρά την εκεχειρία δεν φτάνει στους ανθρώπους που την έχουν τόσο πολύ ανάγκη. 

Την ένοπλη αντιπολίτευση θα εκπροσωπήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέλη από ομάδες και συμμαχίες ανταρτών. Οι περισσότερες είναι ισλαμιστικές. Επικεφαλής τους είναι ο Μοχάμεντ Αλούς, εκ των ηγετικών στελεχών του Στρατού του Ισλάμ, που αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης κάποιας μορφής ισλαμικού κράτους στη Συρία.

Διαδικασία για την τήρηση της εκεχειρίας στην Αστάνα

Κατόπιν όμως, ο Αλούς φέρεται να έχει ασπαστεί πιο μετριοπαθείς θέσεις. Εκτός διαπραγματεύσεων έχουν τεθεί, φυσικά, το Ισλαμικό Χαλιφάτο και το πρώην μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο επίσης θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Μπουρχάν Γκαλιούν, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης, έδωσε το περίγραμμα της συνάντησης: «Η συνάντηση στην Αστάνα θα περιοριστεί σε στρατιωτικά θέματα για να συζητηθεί η εκεχειρία ανάμεσα στις αντίπαλες πλευρές. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν στη Γενεύη».

Την ίδια άποψη έχει και ο ΟΗΕ, που θεωρεί την Αστάνα ως προστάδιο για την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων της Γενεύης, υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού, οι οποίες ίσως επαναληφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε η βάση των διαπραγματεύσεων θα είναι οι συμφωνίες της Γενεύης του 2012, σύμφωνα με τις οποίες η εκεχειρία θα δρομολογήσει το επόμενο στάδιο της πολιτικής μετάβασης στη χώρα.

Εάν ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα είναι κομμάτι αυτής της φάσης, δεν προσδιορίζεται από τις συμφωνίες. 
Η συριακή αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου πριν ξεκινήσει η διαδικασία της πολιτικής μετάβασης, επειδή υποστηρίζει ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη νομιμοποίηση και ότι τα χέρια του είναι βαμμένα στο αίμα. 

Ο Ασάντ, πάντως, συνεχίζει να εμφανίζεται ως ο μόνος εκπρόσωπος του συριακού λαού.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook