Μεταξύ των 374 αγοραστών όπλων βρίσκονταν και άτομα που διαμένουν στην Κρήτη

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με επιτυχία στην ευρείας κλίμακας κοινή αστυνομική επιχείρηση «BOSPHORUS» μαζί με άλλες εννέα χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της προτεραιότητας EMPACT-FIREARMS της EUROPOL για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και κατοχής όπλων κρότου-αερίου.

Μεταξύ των 374 αγοραστών όπλων βρίσκονταν και άτομα που διαμένουν στην Κρήτη

Πιο αναλυτικά, η επιχείρηση υλοποιείται από το Μάιο του 2016, με πρωτοβουλία της Europol και υπό το συντονισμό της Ρουμανίας, ενώ συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές από (10) χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης και συγκεκριμένα την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία, το Βέλγιο, την  Ολλανδία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης, από τη EUROPOL παρασχέθηκαν επαρκή πληροφοριακά στοιχεία τα οποία αξιοποιήθηκαν από τις ελληνικές αστυνομικές Αρχές για την πραγματοποίηση στοχευμένων έλεγχων με σκοπό τον εντοπισμό περιπτώσεων παράνομης κατοχής όπλων κρότου-αερίου, τα οποία αγοράστηκαν από εμπόρους όπλων στη Βουλγαρία.

Τα όπλα αυτά αξιοποιούνται σε εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω της δυνατότητας μετατροπής τους σε λειτουργικά πυροβόλα όπλα εκτόξευσης βλημάτων, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις, του χαμηλού κόστους αγοράς τους και της δυνατότητας χρησιμοποίησής τους για λόγους εκφοβισμού.

Επισημαίνεται ότι η κατοχή και εμπορία όπλων κρότου, στη χώρα μας εμπίπτει στις απαγορευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί όπλων (Ν. 2168/1993) ενώ δεν απαγορεύεται στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο των οργανωμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, διακριβώθηκαν τα πλήρη στοιχεία (374) ημεδαπών αγοραστών όπλων κρότου, οι οποίοι διαμένουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Θεσσαλίας, του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Από το Μάιο του 2016 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί (275) έρευνες σε κατοικίες, και συνελήφθησαν (196) συνολικά άτομα, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

(219) συνολικά όπλα κρότου, από τα οποία τα (5) είχαν υποστεί μετατροπή σε κανονικά πυροβόλα όπλα,
(60) πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων,
(8.481) φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων,
(4) χειροβομβίδες,
(58) μαχαίρια – σουγιάδες-στιλέτα και (2) σπαθιά,
(3) σιγαστήρες πυροβόλων όπλων,
(23) γεμιστήρες πυροβόλων όπλων,
(11) φλογοκρύπτες πυροβόλων όπλων,
τμήμα κλείστρου πιστολιού, (2) πλαστικές χειρολαβές πιστολιών, κύλινδρος περιστρόφου,
(6) πτυσσόμενες ράβδοι,
(5) διόπτρες πυροβόλων όπλων,
(5) συσκευές εκκένωσης ηλεκτρισμού (taser),
(7) σπρέι εκτόξευσης χημικών ουσιών,
(3) συσκευές αναγόμωσης φυσιγγίων,
(3) σιδερογροθιές,
(250) φωτοβολίδες, (556) κροτίδες, (54) πυροτεχνήματα, (44) εξαρτήματα όπλων κρότου για εκτόξευση φωτοβολίδων,
(2) συσκευές λέιζερ,
 βαλλίστρα,
ποσότητα πυρίτιδας,
μεταλλικά σφαιρίδια,
(234) αρχαία νομίσματα,
διάφορα αρχαία αντικείμενα (τμήμα μυροδοχείου, 1 πήλινη αγνίθα, αγγείο, 2 χάλκινα δαχτυλίδια, 3 αιχμές βελών, 10 χάλκινα θραύσματα, 2 τμήματα επιχρυσωμένων μπρούτζινων ελασμάτων, μολύβδινο έλασμα, μολύβδινο σφαιρίδιο, χάλκινο σφαιρίδιο, ημισφαιρικό κοίλο έλασμα, τμήμα χάνδρας από ήλεκτρο),
7 γρ. ηρωίνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και (5) καραμέλες κάνναβης.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των συλληφθέντων.

Περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση «OPERATION BOSPHORUS», έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:
https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/operation-bosphorus-against-firearms-trafficking-results-in-nearly-250-arrests-in-2016

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook