Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες την επαναφορά του «κανόνα της παγκόσμιας μέγγενης» (global gag rule) των ΗΠΑ, που εμποδίζει τις αλλοδαπές ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση οικογενειακού προγραμματισμού από την USΑΙD (Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη) να χρησιμοποιούν τους δικούς τους, μη αμερικανικούς πόρους για την παροχή υπηρεσιών νόμιμων αμβλώσεων, ιατρικών συμβουλών ή υπηρεσιών παραπομπής για άμβλωση.

Ο κανόνας που θεσπίστηκε από τον 40ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν το 1984 χρησιμοποιείται από νεοκλεγέντες προέδρους για να σηματοδοτήσουν την θέση τους για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ανέστειλε την ισχύ του κανόνα όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του το 1993, ενώ ο διάδοχος του Τζορτζ Ουώκερ Μπους τον επανέφερε το 2001.

Ο Τραμπ, που εναντιώνεται στην άμβλωση, υπέγραψε την οδηγία επαναφοράς ισχύος του κανόνα σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο κατά την τέταρτη του ημέρα στον προεδρικό θώκο. Ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα είχε άρει την ισχύ του κανόνα το 2009 όταν ανέλαβε την προεδρία.

«Η υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών είναι πλέον ένα από τα πρώτα θύματα της κυβέρνησης του Τραμπ», δήλωσε η Σέρα Σίπελ, πρόεδρος του Κέντρου για την Υγεία και την Ισότητα των Φύλων στην Ουάσιγκτον.

«Ο κανόνας της παγκόσμιας μέγγενης έχει συνδεθεί με μια αύξηση επισφαλών αμβλώσεων και αναμένουμε ότι η επαναφορά του από τον Τραμπ θα στοιχίσει ζωές γυναικών», τόνισε.

Η επαναφορά ισχύος του κανόνα, γνωστός και ως Πολιτική της Πόλης του Μεξικού έρχεται μόλις δύο μέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλο τον κόσμο σε μια επίδειξη ενότητας για τα δικαιώματα των γυναικών, ανάμεσα αυτών και την πρόσβαση στην άμβλωση.

Με βάση τον global gag rule, οι οργανώσεις αποκλείονται από χρηματοδοτήσεις από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, ακόμη και αν χρησιμοποιούν ξεχωριστά χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών διακοπής της κύησης, συμβουλευτικών υπηρεσιών ή παραπομπής, σημειώνουν μέλη των οργανώσεων.

«Είναι φρικτό να υπαγορεύεις σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πώς θα επενδύσουν τα δικά τους χρήματα και να τους εξαναγκάζεις να μην προσφέρουν σε γυναίκες κρίσιμες πληροφορίες περί της άμβλωσης και την πρόσβαση στο πλήρες φάσμα των υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας», δήλωσε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώµατα της Αναπαραγωγής, με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο κανόνας θέτει τις οργανώσεις που παρέχουν υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης γυναικών σε μια «δυσχερή θέση», δήλωσε ο Μπράιαν Ντίξον της οργάνωσης Population Connection Action Fund.

Είτε θα δεχτούν τους περιορισμούς για να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση, είτε θα τους απορρίψουν και θα χάσουν την χρηματοδότηση, σημείωσε.

«Και οι δύο επιλογές βλάπτουν τις γυναίκες που βασίζονται στις οργανώσεις αυτές», τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook