Ένα φορητό σύστημα εντοπισμού της ακτινοβολίας, εξοπλισμένο με τεχνολογία GPS, θα θέσει σε εφαρμογή η αστυνομία της Νέας Υόρκης ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να αποτρέψει μια ενδεχόμενη επίθεση με \”βρόμικη βόμβα\” στην πόλη, αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μολονότι οι αστυνομικοί της πόλης είναι ήδη εξοπλισμένοι με 2000 φορητούς ανιχνευτές ακτινοβολίας, αυτή θα είναι η πρώτη φορά στις ΗΠΑ που τα συγκεκριμένα μηχανήματα θα συνδυαστούν με τεχνολογία GPS που θα επιτρέπει να εντοπίζεται η ακριβής πηγή της ακτινοβολίας, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Πολ Μπράουνι.

Αν το σύστημα αποδειχθεί αποτελεσματικό στη Νέα Υόρκη τότε μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει της 10ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνεχίζει τις προσπάθειές της να \”ασφαλίσει\” το Μανχάταν μια περιοχή που, όπως υποστηρίζουν οι αρχές, έχει πολλούς πιθανούς \”στόχους\” που θα μπορούσαν στο μέλλον να δεχτούν επίθεση ακόμη και με \”βρόμικες\” βόμβες.

Μια ομάδα αποτελούμενη από 210 αστυνομικούς έχει αναλάβει να επιτηρεί το χώρο όπου βρισκόταν το Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ και τη γύρω περιοχή.

Πολλοί από αυτούς τους αστυνομικούς θα είναι εξοπλισμένοι με ανιχνευτές που θα στέλνουν σήμα στα κεντρικά αν εντοπίσουν αύξηση στα επίπεδα ακτινοβολίας.

Με την τεχνολογία GPS τα δεδομένα από τους ανιχνευτές πολλών αστυνομικών θα συνδυάζονται προκειμένου να εντοπίζεται το σημείο προέλευσης της ακτινοβολίας, ακόμη και αν αυτό είναι ένα κινούμενο όχημα.

\”Θα τα τοποθετήσουμε και σε σταθερά σημεία, όπως για παράδειγμα σε γέφυρες.

Έτσι θα έχουμε ένα δίκτυο που θα εντοπίζει την ακτινοβολία\”, είπε ο Μπράουνι.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας χρηματοδοτεί το σχέδιο αυτό με 192 εκατομμύρια δολάρια ενώ η πόλη της Νέας Υόρκης συμβάλλει με 8 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook