Την ώρα που ο υπουργός των Οικονομικών κ. Τσακαλώτος αντί προτάσεων έστελνε στην τρόικα έκθεση ιδεών, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης για το άμεσο μέλλον να μηδενίζονται, οι αγρότες για μία ακόμα φορά «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους. Τα αιτήματα δεν έχουν σημασία, με την κρίση όλοι έχουμε πάθει μεγάλες ζημιές. Με κεκτημένη απ το παρελθόν ταχύτητα μετ επιτάσεως θέτουν ζητήματα και απαιτούν λύσεις. Έως το πρόσφατο παρελθόν παρέλαυναν από τα ανά την επικράτεια μπλόκα αστέρες όλων των παρατάξεων, η παρουσία του πρωθυπουργού υπήρξε δυναμική, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιοι θα επαναλάβουν το τόλμημα σήμερα. Η απότομη ωρίμανση του πολιτικού κόσμου που έφερε η σημερινή διακυβέρνηση, θεωρώ πως θα αποβεί καταλυτική.

Σε συνέντευξη του στο περιοδικό «Αgricola» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Αποστόλου βάζει επιτέλους κάποια ζητήματα στη θέση τους.

Το ότι ο ίδιος άνθρωπος στο πρόσφατο παρελθόν «τσίτωνε» με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους ίδιους αγρότες που σήμερα προσπαθεί να «λογικέψει» δεν μειώνει την αξία της παρέμβασης. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την χειραφέτηση της κοινωνίας μας από τους κάθε λογής «προστάτες» που αγωνιζόμενοι δήθεν για την κοινή πρόοδο, πριμοδοτούσαν για λόγους ψηφοθηρίας οργανωμένες κοινωνικές ομάδες. Τι μας είπε πρώτα απ όλα κατά δήλωση του επώδυνα… ωριμασθείς υπουργός. Πρώτα απ όλα ξεκαθάρισε πως τα μοναδικά λεφτά που η κυβέρνηση μπορεί να «μοιράσει» στους αγρότες είναι τα ευρωπαϊκά. Χωρίς τα 3,5 δις ευρώ που έρχονται από τις Βρυξέλες, οι αγρότες μας θα έπρεπε να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Έπειτα θύμισε στους από την Ευρώπη ευεργετούμενους συμπολίτες μας ότι τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης, αν κλείσουν λοιπόν τα τελωνεία νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα συγκινήσουν τον… Σόιμπλε, ας το ξανασκεφτούν. Κλείσιμο τελωνείων σημαίνει παραπομπή και πρόστιμο της Ελλάδος. Από που θα το πληρώσει, αυτονόητο. Επικαλείται τέλος τόσο την κατά το προηγούμενο έτος αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών, έναντι μείωσης των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, όσο και την κατανόηση της διατήρησης των εισοδημάτων τους έναντι της μεγάλης μείωσης έως και μηδενισμού των εισοδημάτων των υπολοίπων. Αφού μιλάει για «ιδιαίτερη μεταχείρισή» τους, τους προτρέπει «να δουν τι συμβαίνει δίπλα τους στην κοινωνία».

Τελικά, οι φετινές κινητοποιήσεις θα βρουν συμπαράσταση από τα αντιευρωπαϊκά, αντιμνημονιακά και γενικώς … αντί κόμματα. Η αλήθεια πάντως παραμένει μία και μόνη: Ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να μορφωθεί, να καθετοποιήσει την παραγωγή του, ώστε να απολαμβάνει ο ίδιος τον καρπό του μόχθου του. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής είναι μοναδικά, όμως ενώ έχουμε το δύσκολο, το προϊόν, υστερούμε στο φινίρισμα, στην προώθηση, σε αυτό που ονομάζουμε πακέτο. Αυτό και όχι οι «αγώνες» μας λείπουν.    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook